Menu

Belediye Baskani Neset Çaglayan, Basin Toplantisi Düzenleyerek Yedi Ayin Degerlendirmesini Yapti

Yazdır / Tarih: 2014-11-03

 

 

  Belediye Baskani Neset Çaglayan, hafta sonu düzenledigi basin toplantisinda göreve geldikten sonraki yedi ayin degerlendirmesini yapti. Çaglayan’a basin toplantisinda; Baskan Yardimcisi Necmettin Sahin, Meclis üyeleri, AK Parti Ilçe Baskani Mustafa Kaya, Kadin Kollari Baskani Nesrin Yigit ve Gençlik Kollari Baskani Dogan Terzi eslik etti. Nadir tesislerindeki toplantiya ilçede faaliyet gösteren tüm medya kuruluslari yogun ilgi gösterdi. Baskan Çaglayan, yedi aylik süreçte yapilan çalismalari anlattigi toplantida öne çikan basliklari söyle siraladi;

 

           AK MASALAR

   30 Mart 2014 Pazar günü yapilan yerel seçimlerde Orhangazi halkinin yogun teveccühü ile geldigimiz görevde ilk olarak belediye hizmet binasi girisinde Ak Masalar birimini olusturduk. Ak Masalar sayesinde Orhangazi Belediyesi’ndeki çesitli birimlerde isi olan vatandaslarimizin ve belediyeden talepleri olan vatandaslarimizin islemlerinin daha hizli gerçeklestirilmesi saglaniyor.

 

           KAMYONLARA ALTERNATIF GÜZERGAH

  Hürriyet Mahallesi ve ilçenin genelinde de sorun olarak görülen agir tonajli kamyonlarin sehir içinden geçislerini engellemek için Findikli yolundan direk Çeltikçi kavsagina baglanacak olan alternatif güzergah yolu olusturmak için yapilan çalismalari yeniden basladik. Bu çalismalarimizda ise sona gelindi. Alternatif yol sayesinde sehir merkezinden agir tonajli araç geçisleri ortadan kalkmis olacak.

 

           KÜLTÜREL ETKINLIKLER

  Kutlu Dogum haftasinda Kapali Spor Salonu’nda düzenledigimiz muhtesem program ile binlerce Orhangazili ile bir araya geldik. Son derece zengin ve dolu programda birçok taninmis isim de sohbetleri ve ilahileri ile gecemize renk katti. Ilçemizin ve çesitli ürünlerimizin tanitimi için düzenlenen çesitli festival organizasyonlari düzenledik. Yada düzenlenen bu tür organizasyonlara maddi ve manevi destek verdik. Uluslararasi Halkoyunlari Festivali, Türk Cumhuriyetleri Folklor Festivali, ilçemizin en önemli marka olmaya aday ürünü olan tursu için bu yil ilk kez düzenlenen Tursu Festivali, Dutluca’da bu yil ilk kez düzenlenen Dutluca Karadut Festivali, yine bu yil ilki düzenlenen Dede Korkut Folklor Festivali’nde Belediye olarak direk organizasyon içinde yer alip destek olduk.

 

           SPORA DESTEK ARTTI

  Görev süremizde spor kulüplerimizin her daim yaninda yer aldik. Sezon öncesinde ilk is ilçemizdeki tüm amatör spor kulüplerinin baskan ve yöneticileri ile bir toplanti yapip, amatör spor kulüplerinin sorunlarini tespit ettik. Orhangazispor tesislerinde bastan asagi yeni düzenlemeler yapildi. Ilçe stadyumunun ihtiyaçlari olan birçok eksiklikler Belediyemiz tarafindan giderildi. Stadyum koltuklari yenilendi. Ilçemizdeki tüm amatör spor kulüpleri ve amatör spor branslarina malzeme, ulasim ve antrenör destegi sagladik. Süper Amatör, birinci ve ikinci amatör ligdeki takimlarimizin tüm malzeme ihtiyaçlarini karsiladik. Gençlerbirligi spor kulübümüzün lokalini tepeden tirnaga yeniledik ve çok daha modern bir hale getirdik. Orhangazi Belediyesi bünyesindeki faaliyetleri bulunmayan Belediyespor Kulübü’nü yeniden faaliyete soktuk. Basta basketbol olmak üzere birçok branslarda Belediyespor’un faaliyetlerini baslattik. Bursaspor’un yeni yönetimini ziyaret edip Bursasporumuz ile iliskilerimizin artirilmasini sagladik. Yaz Spor Okullari ile birçok bransta yüzlerce ögrencimize egitim verdik. Bu yil Bursa genelinde en fazla katilim ve faaliyet alaninin yapildigi yaz spor okulu Orhangazi oldu.  Su Sporlari Dernegi’ne göl sahilinde yer tahsisi yaptik. Gölde su sporlarinin yapilabilmesi için projeler üretiyoruz.

 

           OVA YENIDEN SUYA KAVUSTU

  Hiçbir yükümlülük ve sorumlulugumuz olmamasina ragmen, Orhangazi, Yeniköy, Cihanköy bölgesindeki ziraat yapan vatandaslarimizin talebi üzerine ovaya yeniden su verilebilmesi için çalisma yaptik. Devlet Su Isleri (DSI) ile yapilan görüsmeler sonrasinda geçmis dönemden kalan çiftçilerimize ait sulama borçlarinin yapilandirilmasini sagladik. Belediye olarak kullanilamaz halde bulunan tüm sulama kanallarinin onarimini gerçeklestirdikten sonra DSI ile yapilan özel anlasma sonrasinda su verilmeyen sulama kanallarina su verildi ve bu bölgedeki çiftçilerimizin magduriyeti giderilmis oldu.

 

           EGITIM ÇALISMALARI

  Egitim alaninda da belediye olarak birçok çalismaya imza attik. Okullarin açilmasinin öncesinde Belediye olarak tüm okullarimizda ilaçlama çalismasi yaptik. Bazi okullarimizin tüm bakim ve onarim çalismalarini gerçeklestirdik. Okullarin kapanmasindan sonra ögrencilerimize karne hediyesi dagittik. Okullarinda dereceye giren basarili ögrencilerimize tablet bilgisayarlar hediye ettik.

Tuna Ilkögretim okuluna yeni bir arsa tahsisi yaptik. Bu sayede Tuna Ilkögretim Okulu için ek bina yapiminin da önü açilmis oldu. Ayni zamanda yine belediye olarak insaati devam eden Üniversite binasinin hemen yaninda 4 bin m2’lik bir araziyi yurt yapimi için meclis karari ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devrettik.

 

           ILICA GELIRI IKIYE KATLANDI

  Iica elestirilerine çok üzülüyorum. Belediye tarafindan isletelim istedik. Daha düzgün olsun, daha kazançli olsun, bu da Belediye kasasina girsin diye ugrasirken, birileri hala sahislara verilsin diye israr ettiler.  Keramet Mahallesi halkini dahi etkilediler. Bir çok kez oradaki görevli arkadaslar tahrik edildi. Bu konuda tehdit bile aldim. Hiçbiri beni etkilemedi. Ancak son olarak alkollü sahislarin gelip oradaki sandalye masalari kirip havuza atmasindan sonra Savcilik ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirmek zorunda kaldik. Ilica’nin rakamsal gerçekleri var. Büyüksehir sinirlarina dahil olduktan sonra, en yogun oldugu yaz dönemine gelen ilk 4 aylik süreçte Ilica 53 Bin Lira Belediye’ye gelir sagladi. Sonrasinda Belediye personeli tarafindan personel görevlendirdigimiz 3 aylik süreçte bu gelir 95 Bin Lira’ya çikti. Oradaki hizmet kalitesinin artmasini ve gelir rakamlarindaki farklilik Ilica’nin Belediye tarafindan isletilmesinde verdigimiz kararin dogrulugunu açikça göstermektedir.

 

           NADIR TESISLERI

  Süreç içerisinde birçok dedikoduya neden olan Nadir, önceki yönetim döneminde 12 yilligina sahsa kiralanmisti. Sokaga çikip istediginiz vatandasa sorun, herkes hizmet alma noktasinda sikayetçiydi. Nadir’in bu haline gönlümüz riza göstermedigi için acil çözüm üretmek durumundaydik. Burada BUSKI ile ilgili sorunlar oldu. Su deposunun üzerine kurulmus bir tesisten söz ediyoruz. BUSKI’yi ikna etmemiz de kolay olmadi. Nihayetinde Nadir ile ilgili yasal süreç tamamlandi. Sezon bittigi için Nadir’da düzenleme çalismalari baslatacagiz. Halkin daha rahat kullanabilecegi, sosyal ve spor tesisleri, belki de kisa konaklama yerleri olan güzel bir mekan haline getirecegiz. Önümüzdeki yaza mükemmel bir alan olarak girecek. Nadir’in devir maliyeti de çok tartisildi. Nadir, Orhangazi Belediyesi’nin bir yillik agirlama giderleriyle kendini kazanmis olacak.

 

           ENERJI HATLARI YER ALTINA ALINIYOR

  Enerji hatlarinin yer altina alinmasi iki bölümlük bir çalismaydi. Birinci bölümünde yer alan Yalova Caddesi’nin bir kismi tamamlandi. Orhangazi çarsi merkezindeki cadde ve sokaklari kapsayan ikinci bölümü için de ihale süreci tamamlandi, yer teslimi yapildi. Pazartesi (bugün) çalismalar baslayacak. Orhangazi’nin merkezi elektrik direkleri ve tellerinden kurtulacak. Bu bölgeler aydinlatma direkleriyle birlikte modern bir kent havasina bürünecek.

 

           ALTYAPI VE ASFALT ÇALISMALARI

Orhangazi’de altyapiyla ilgili yasadigimiz sikintilarin temelini, kanalizasyon ve içme suyu çalismalarina 4 ay aralikla baslanmis olmasidir. Ikisi birlikte baslasaydi bu kadar sikinti yasanmazdi. Bununla beraber Içme Suyu isini yürüten firmayla ilgili sikintilar var. 31 Agustos’ta bitmesi gereken çalismalar için 70 gün ek süre istendi. O süre de tamamlanmak üzere. Firmanin kazdigi yerleri kapatirken kullanmasi gereken malzemeyi kullanmadigi, bunun yerine kazidan çikan topragi geri gömdügü belirlendi. Bu nedenle asfalt atilan yerlerde çökme yasandi. Bu isin kontrolü Iller Bankasi ve BUSKI’de. Yasanan sorunlar nedeniyle devam edecek içme suyu çalismalarini BUSKI kendi bünyesinde yapacak. Asfalt çalismasi için merkezde enerji hatlarini da bekleyecegiz. Bir kerede bitsin çikalim istiyoruz. Enerji hatlarinin yer altina alinmasi çalismasi da 75 gün sürecek. Sonrasinda yagmurun yagmadigi günlerde asfalt devam edecek. Sehrin diger mahalle ve sokaklarindaki asfalt ve parke tasi çalismalarini ise Belediye olarak biz yürütecegiz. Bununla ilgili tespit çalismalarimiz basladi.

 

           TOKI 4+1 KONUT YAPACAK

   Basbakanlik Toplu Konut Idaresi Baskanligi ile yaptigimiz görüsmeler tamamlandi. Mevcut TOKI konutlarinin yanindaki 31 Bin m2’lik alanda 4+1 lüks dairelerden olusan yaklasik 200 konut yapilacak. Bu konutlarla özellikle beyaz yakali diye tabir ettigimiz sanayi yöneticilerinin Orhangazi’de ikamet etmesini planliyoruz. Böylece Orhangazi’ye katkilari da artacaktir. Bununla es zamanli olarak Çakirli Mahallesi’nde yasayan halka yönelik yapilmasini planladigimiz konutlarla ilgili de mutabakatta saglandi. Simdiye kadar 400’e yakin ön talep formu alindi. Konut sayisi Çakirli’da yasayan halkin talebinden fazla olursa, Çakirlili olup disarida yasayanlar alabilecekler.

 

           BUSMEK KURSLARI

  Bursa Büyüksehir Belediyesi Sanat ve Meslek Egitim Kurslari (BUSMEK) için Gümüs Is Merkezi’nde 3 kat kiralandi. Burada 10 derslik yapilacak. Bursa’da en fazla derslik açilan iki ilçeden birisi Orhangazi oldu. Kasim sonu itibariyle kurslar baslayacak.

 

           ÖGRENCILERE BURS

   Belediyemiz bir süredir burs vermeyi durdurdu. Kanunen burs vermemiz mümkün degil. Ancak çok sayida talep oldugunu gördük. 465 ögrencimizin burs müracaati bulunuyor. Sevgi Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan 300 ögrencimize burs vermeye baslayacagiz.

 

           KENT MEYDANLARI

  Orhangazi meydani ile Gazi Orhanbey Camii arasindaki bölgenin kaldirilmasiyla ilgili Meclis karari aldik. Bu bölgeyle ilgili degerleme süreci de baslatildi. Yine ayni bölgede bulunan Dogan Güllü Is Merkezi çevresinde de düzenleme yapacagiz. Böylece hem anayoldan giris çikislar kolaylasacak, hemde sehrimize yakisan bir meydanimiz olacak. Bununla birlikte Marmarabirlik’e ait daha önce depolarin bulundugu arazinin devriyle ilgili Büyüksehir’de de karar alindi. Bu bölgede meydan ve yesil alan olarak degerlendirilecek. Ilçe stadyumu ve Kapali Spor Salonu’nun kaldirilmasi ve bölgenin Hürriyet Mahallesi’nin gelecegini degistirecek meydana dönüstürülmesi için karar alindi. Bu çalismayi yapacak Büyüksehir Belediyesi’nin kaynagiyla öncelikle okul yakinlarina spor tesisleri yapilmasini saglayacagiz. Ardindan, Spor Bakanligi vasitasiyla stat ve salonun kaldirip yeni bir yere tasinmasini saglayacagiz.

 

          IZNIK GÖLÜ TURIZME KAZANDIRILACAK

  Marmara Belediyeler Birligi’nin Iznik Gölü Orhangazi sahiline yapmayi planladigi kongre ve kültür merkezi projesinin yeniden hayata geçmesi için girisimlerimiz sürüyor. Yaz sezonunda çevre düzenlemesi, temizlik ve yol çalismalarini tamamladigimiz gölde su sporlarinin yapilabilmesi için ilçemizde faaliyet gösteren Su Sporlari Kulübü’ne yer tahsisi yaptik. Bununla birlikte Orhangazi’den Göl’e giden yolda yaya ve bisiklet yolu yaptik. Bu yol modern bir sekilde isiklandirilarak Iznik Gölü ile Orhangazi’nin bagini canlandirmis olacagiz. Göl kenarina yapmayi planladigimiz aquapark ile Büyüksehir Belediyemizin göl kenarina yapacagi sosyal tesisle birlikte Iznik Gölü gözbebegimiz olacak.  

 

           ÇARSI VE KÜLTÜR MERKEZLERI

  Gazi Orhanbey Camii karsisindaki otopark Büyüksehir Belediyesi katkisiyla; otopark, çarsi ve kültür merkezi olarak düzenlenecek. Projeye çarsiya yeni bir hava katacak. Bal-Göç için yapacagimiz yeni hizmet binasi ve kültür merkezi ise Orkent-Soydaskent bölgesini canlandiracak. Emniyet Müdürlügü binasi da sehir içinden bu bölgeye tasinacak.

 

           TARIH ÇALISMALARI

   Son 500 yilda Osmanli arsivlerinde Orhangazi’yle ilgili ne varsa tamaminin kitap haline dönüstürülmesi için çalisma baslatildi. Bu belgelerin asillari ve Türkçeye çevrilmis halleri kitapta yer alacak. Kitapta Pazarköy isminin Orhangazi’ye çevrilmesi dilekçesi ve onayina kadar birçok tarihi bilgiye yer verilecek. Bununla birlikte 1800’lü yillarin Orhangazi kütügünü de kitap haline getirecegiz. Bu çalismalarimizi baslattik. 2015’te Büyüksehir Belediyesi tarafindan eski köylerimizdeki tarihi öneme sahip alanlarla ilgili restorasyon çalismalari yapilacak.

 

           DIGER ÇALISMALARDAN BASLIKLAR

   Ilçenin çesitli yerlerindeki tüm spor malzemeleri yenilendi. Çocuk parki olmayan bölgelere park yapildi. Birçok çocuk parkinda yenileme çalismasi devam ediyor.

-Ögrenci yurdu için baslatilan çalismalar son asamaya geldi.

-Çöp tasimayla ilgili dogan büyük maliyetlerin önüne geçmek için aritma tesisinin bulundugu bölgenin altina çöp istasyonu kurulacak. Orhangazi’nin çöpleri buraya atildiktan 20 dakika sonra Büyüksehir tarafindan Hamitler’deki ana çöplüge nakledilecek.

-Sehir içindeki hayvan barinaklarinin tamami yeni mezarligin yapilacagi bölgeye tasinacak. Böylece Orhangazi önemli bir sorununu daha asmis olacak.

-Saglik ve cenaze hizmetleriyle ilgili çalismalar ve araç sayilari arttirildi.

-Sehrin anons sistemi yenilendi. Anonslar Orhangazi’nin eskiden köy olan yeni mahallelerine kadar ulasiyor.

-Kent Konseyi’ni yeniden canlandirmak için çalisma baslatildi. Kapali Pazaryeri önündeki ticaret merkezinde Kent Konseyi binasi yapiliyor. Tamamlandiginda Orhangazi’nin gündemine yön verecek, Belediye yönetimine teklifler sunabilen bir Kent Konseyimiz olacak.

-Ortaköy’de uzun süredir yasanan içme suyu sorununun ortadan kaldirilmasi için Ortaköy bölgesine yaklasik 3 kilometre mesafede tespit edilen bir noktada sondaj çalismasi yapilip yeni su kaynagi çikarildi. Bu su kaynaginin mahalle merkezine kadar getirilmesi için de boru hatti dösendi.

-Mahalle Meclisi uygulamamizla halkin sorunlarini onlarin mahallesinde dinlemeye basladik. Çözümleri birlikte üretiyor, kararlari birlikte aliyoruz.

-Ilçe genelindeki tüm camilerimizin bakim ve temizligini gerçeklestirdik. Yine ayni sekilde ilçe genelindeki bazi kuran kurslarimizin bakim ve onarimini yaptik, tadilatlar gerçeklesirdik. Ayrica Hürriyet, Yavuz Sultan Selim ve Ahmet Yesevi Camilerinin çevre düzenlemelerini yaptik.

-Belediye olarak Kadin Dernekleri ve Kadin Kuruluslarimizin her zaman yaninda yer aldik. Gönüllü Evi, Pasapinar ve Örnekköy Kadin Derneklerinin tüm organizasyonlarina ve çalismalarina destek olduk.

-Ilçe genelindeki tüm hemsehri dernekleri, kültür dernekleri ve diger derneklerin organizasyonlarinda yer aldik, onlarin bu çalismalarina da her zaman destek olduk.

-Belediye olarak Bulgaristan ve Makedonya’ya ziyaretler gerçeklestirdik. Buradaki Kardes Belediyelerimizle karsilikli dostluk adimlari atip faaliyetler düzenledik. Buradaki tüm soydas kardeslerimizle iliskilerimizi kuvvetlendirdik.

-Orhangazi’de bir ilke imza atarak Engelli Çocuk Parki olusturduk.

-Ilçemizdeki tüm mahalle muhtarliklarinin elektrik, su ve telefon faturalarinin ödenmesine belediye olarak destek veriyoruz. Sölöz Mahallesinde göl sahilinde yer alan elektrik hatlari ve isiklandirma sistemleri yenilendi.

-Sokak hayvanlari için ilçe genelinde bazi noktalara yemek kaplari ile su kaplari yerlestirdik.

-Yaz döneminde özellikle çocuklarimiz için gezici yazlik sinema günleri düzenledik. Birçok mahallede yazlik sinema günleri ile çocuklarimiza sinema keyfi yasattik. Milli Egitim tarafindan düzenlenen Bilim Senligine destek olduk.

-Yamaç Parasütü Türkiye Sampiyonasina ev sahipligi yaptik. Yamaç Parasütü Sampiyonasinda Türkiye’nin önde gelen sporcularini Gürle Dagindaki parkurda yaristirdik. Bu organizasyon sayesinde Gürle Daginin tanitimini da yapmis olduk.

-Açik hava tiyatrosuna yeni düzenleme yaptik. Daha önce beton olan oturma düzeninin tamamini koltuklarla dösettik. Açikhava Tiyatrosunun zemin çalismasini yaptik.

-OBEFAS’in daha fazla kar elde eden kurulus olmasi için çalismalarimizi baslattik. OBEFAS’in rahmetli baskan Turgut Ünlü dönemindeki gibi çalismasini ve kazanmasini istiyoruz.

-Toplu sünnet sölenimizi yogun bir katilimla yaptik. Sünnet söleninde yüzlerce Orhangazili aile ile bir araya geldik kina gecesinde sünnet olan çocuklarimizin bu mutlu gününe sahitlik ettik.

-Engelli vatandaslarimizin her an yaninda yer aldik. Çok sayida engelli vatandasimiza akülü araç ve tekerlekli sandalye hediye ettik.

-Bursa ve diger hastanelere yapilan hasta nakilleri için Belediye olarak özel araçlar tahsis edip vatandaslarin hizmetine sunduk. Yine ayni sekilde dernek ve spor kulüplerimize de araç destegi vermeye basladik.

-Belediye bünyesinde halkoyunlari gruplari olusturmak için çalismalara basladik. Birçok yas grubunda yüzlerce ögrenciye halkoyunlari egitimi veriyoruz.

-112 Acil Servis için ikinci noktayi belediye olarak tahsis ettik.

 

Diğer Haberler