BELEDİYEDEN DERVİŞ BEY’E VEFA

Yazdır / Tarih: 2017-09-07

Orhangazi’de Cumhuriyet dönemi sonrasında ilk belediye başkanı ve ilçe müftülüğü görevinde bulunan Ahmet Derviş Tarakçıoğlu’nun Orhangazi mezarlığında bulunan mezarlığı Orhangazi Belediyesi ekipleri tarafından tepeden tırnağa yenilenerek adına yakışır bir hale getirildi. Orhangazi’de 1929 ile 1938 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulunan ve İstiklal Madalyalı Kurtuluş Savaşı Gazisi de olan Derviş Bey’in mezarlığını Anıt Mezar’a dönüştüren Orhangazi Belediyesi mezarlığı 10 Eylül Kurtuluş haftasına kadar tamamlayacak.

DERVİŞ BEY KİMDİR?

Derviş Bey 1874 yılında şu anda Romanya sınırları içinde bulunan Pulça kasabasında doğdu. Ahmet Derviş Tarakçıoğlu Cumhuriyet’in ilanından sonra Orhangazi’de 1929 ile 1938 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. 1933-1949 yılları arasında Orhangazi Müftülüğü de yapan Derviş Bey, Refik Atay İle birlikte Orhangazi Müdafai Hukuk Cemiyeti kuruluşuna öncülük etti. 1933-1938 yılları arasında Orhangazi’de hem Belediye Başkanlığı hem de İlçe Müftülüğü görevini yaptık. Derviş Bey özellikle Milli Mücadele döneminde Orhangazi bölgesinin işgalden kurtuluşunda büyük rol üstlenmişti.