Menu

BELEDİYEDEN ENGELLİLER VE AİLELERİ ONURUNA YEMEK

Yazdır / Tarih: 2018-01-09

 

           Orhangazi'de Cumhuriyet alanında Atatürk anıtına çelenk sunumu ve Sakatlar Derneği'ndeki Kur'an-ı Kerim okunması ve helva ikramı ile başlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri, Orhangazi Belediyesi'nin engelliler ve aileleri için verdiği yemekle son buldu.

                Nadır sosyal tesislerindeki yemeğe engelliler ve aileleri yoğun ilgi gösterdi. Tesisleri dolduran yüzlerce engelliye; Orhangazi Kaymakamlığına vekalet eden Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş ve eşi Serpil Karakuş, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan ve eşi Zöhre Çağlayan, Garnizon Komutanı P.Yzb.Furkan Karaca ve eşi Fatma Karaca, Orhangazi Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Murat Salman ve eşi Hakim Gamze Salman,  Belediye Başkan yardımcısı Necmettin Şahin, AK Parti Bursa il başkanvekili Faruk Görer, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Sevim Turan, AK Parti Orhangazi Kadın Kolları Başkanı Nesrin Yurdakul da eşlik etti.

                Gecede konuşan Kaymakam Gürbüz Karakuş, 3 Aralık ve haftasının dünya çapında bir hassasiyet bilincinin oluşması, engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak işlerin düzenlenmesi, sorunlarının belirlenmesi için kabul edildiğini söyledi.  Geçmişte engellilerin bir çok sorununun olduğuna dikkat çeken Gürbüz, 'Son yıllarda devletimiz engellilerin yaşamını kolaylaştıracak birçok çalışma yaptı. Orhangazi'de de çalışkan belediye başkanımız engelliler için takdire şayan çalışmalar yapıyor. Son birkaç yılda ülkemizde 3 bin 666 engelli kardeşimiz işe yerleştirildi. Engellilerimizin bütün ihtiyaçları gerek belediyeler gerekse sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından karşılanıyor.' dedi.

Engelliler konusunda esasen iki sorun olduğunu belirten Gürbüz, 'Birincisi engellilerin kendi engellerini aşabilmesini sağlayabilmek.  Eğitim, fırsat eşitliği, hatta pozitif ayrımcılık bu konuda çok önemli. ikinci ise dışarıdan aksayan sorunların yasal çerçevede aşılması.' diye konuştu. Engelli ailelerinin de artık daha bilinçli olduğunu ifade eden Gürbüz, 'Engelli kardeşlerimiz eğitime katılabiliyor. Ülkemizde engelli komisyonları, koordinasyon merkezleri gibi devletin kurumlarında engellilerin iş ve işlemlerini takip eden birimleri bulunuyor. Ama önemli olan zihinlerdeki engellerin aşılmasıdır. Engel koyanlarla ilgili sorunların da gelecekte aşılacağına inanıyorum' dedi. Kaymakam Gürbüz, ülke gündemiyle ilgili değerlendirmeler de yaptı. Türkiye'nin ekmeğini yiyen ve ihanet içinde olanlara tepki gösteren Gürbüz, 'Millet olarak bir ve beraber olmalıyız' diye konuştu.

                Programda konuşan Orhangazi Belediye Başkanı Çağlayan ise, bir arada olması gereken herkesin bir arada olduğunu ifade ederek, 'Orhangazi'de engellilerle ilgili yapılacak çalışmaların taraflarının hiçbir zaman yüksünmeden, ötelemeden yapmaya çalıştığı bir ortamda hizmet etmeye çalışıyoruz.' dedi. Engellilerle ilgili bütün kurum ve kuruluşların hassasiyet içinde olduğunu belirten Başkan Çağlayan, 'Şimdiye kadar yapılmış bütün çalışmalara ek olarak, sıkıntıları biraz daha minimize edecek bir çalışmanın daha içine girdik. Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğümüz ile birlikte Orhangazi'de Sosyal Hizmet Merkezi'nin açılması için çalışıyoruz. İlçemizin en değerli mekanlarının bir tanesinin 900 m2'lik alanının bakım onarımını yaptık, yeniden tefrişatını yaparak hazır hale getirdik. Protokolleri tamamlandı yakın zamanda hizmet ediyor hale gelecek. Bundan sonra birçok iş ve işlemleriniz için artık Bursa'ya gitmek zorunda kalmayacaksınız. Bunun sayesinde belki bugüne kadar Orhangazi'ye gelemeyen hizmet varsa onlarda birinci elden gelmiş olacak.' dedi.

               Yapılan tüm çalışmaların topluma karşı sorumluluğun gereğini yerine getirmek için yapıldığına dikkat çeken Başkan Çağlayan, 'Ne yapıyorsak yüreğimizden kopan, yüreğimizde hissettiğimiz duyguların gereğini yaparak hissediyor ve yapıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de bir kardeşiniz, bir arkadaşınız, bir evladınız olarak bizleri her zaman yakınınızda bulacağınızı ifade ediyorum.' dedi. 

            Türkiye Sakatlar Derneği Orhangazi Şubesi başkanı Emrullah Akçay ise, Orhangazi'de yaşayan engelliler ve ailelerinin çok şanslı olduğuna dikkat çekerek, 'Protokolümüzün bu programa gösterdiği ilgi şanslı olduğumuzu gösteriyor. 3 Aralık birçok ilçede çelenk sunumu ile kutlanıyor. Orhangazi'de ise birçok etkinliğimiz yapılıyor.' dedi. Orhangazi Belediyesi'nin engelliler ve aileleri onuruna verdiği yemek için Başkan Çağlayan'a teşekkür eden Akçay, 'Orhangazi'de 2 bin 170 engelli yaşıyor. Bütün işlemleri ve medikal malzeme ihtiyaçları Belediyemiz tarafından karşılanıyor. Devlet dairelerindeki işlemleri tarafımızdan takip ediliyor. 3 Aralık'ta değil her aralıkta engellilerin yanında olan, engelli dostu olan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.' dedi.

                Engelli istismarına da dikkat çeken Akçay, 'Kitap dergi satarak engellileri kullanan, engelli istismarı yapanlara inanmayın' dedi. 

                Gecede, engelliler için yapılan çalışmalara katkı sağlayan, engellileri yalnız bırakmayan isimlere teşekkür hediyeleri verildi. Bu manada engelliler, Kaymakam Gürbüz ve Belediye Başkanı Çağlayan'a teşekkür etti. Ayrıca dernek üyeleri dernek başkanı Akçay ve engellilerin her derdine koşan Sema Kara'ya da çiçek verdi.

                Orhangazili Sakatlar Derneği üyesi Levent Aydın'ın şarkılar söylediği gecede kendisi de bir engelli annesi olan ses sanatçısı Şengül Bulut Arsever sahne aldı. Türkülerle başlayan gece oyun havaları ile devam etti. Engelliler ve ailelerinin doyasıya eğlendiği gecede, eğlenceye protokol üyeleri de eşlik etti. Geceye katılan protokol üyeleri de çiftetelli oynayıp, halay çekti.

Diğer Haberler