Menu

DEV PROJE HİZMETE GİRDİ

Yazdır / Tarih: 2016-04-22

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün son tabliyesini yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün adının “Osman Gazi Köprüsü” olacağını açıkladı.

 

İstanbul İzmir karayolunu 8 saatten 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son tabliyeyi birleştirmesiyle tamamlandı. Altınova Gemlik arasındaki 40 kilometrelik otoyol etabı da törenle hizmete açıldı.

 

“DÜNYADA 4.BÜYÜKLÜKTE, İFTİHAR EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu’na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun” diyerek besmele ile vidayı sıktı.

 DEV PROJE HİZMETE GİRDİ
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’nin en büyük projelerinden birisi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Bakanlarımız ve Milletvekillerimizin katılımı ile gerçekleştirildi. Otoyolun Altınova-Orhangazi Karsak arasının hizmete girdiği törene Belediye Başkanı Neşet Çağlayan'da katıldı.

“TERÖRÜ ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKARACAĞIZ”

Körfez Köprüsü’ndeki işlemin ardından otoyol açılışı için düzenlenen törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin kaybedecek bir dakikası bile olmadığının altını çizerek, “Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzağıyla tuzak kurmaya kalkarsa, onların hesabını göreceğiz. Bu milletin gündeminin terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek 1 dakika vakti yoktur. Bu tarihi projenin hayata geçmesine, köprü ve otoyolun fikir öncülüğünü, başlatıcılığını yapan cumhurbaşkanımıza, sayın bakanlarımıza, bütün kabine arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu projeyi proje olmaktan çıkarıp hayata getiren yüklenici firmalara, Japon dostlara, finansçılara, katkı yapan bütün kuruluşlara ve kişilere, bütün emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum. Allah bu yolu hayırlı eylesin. Bu köprüyü gönülleri birleştiren köprü eylesin. İstanbul ile İzmir arasında gurur ile sefer yapacak, yolculuk edecek vatandaşlarımıza kazasız belasız yolculuklar nasip eylesin. Allah milli birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin. Bu projenin hizmet götüreceği 7 ilin hemşehrilerine selamlarımı iletiyorum” dedi.

 

KÖPRÜNÜN ADI OSMAN GAZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, merakla beklenen asma köprünün adının Osman Gazi olacağını açıkladı. Erdoğan, “Açılışını yapmakta olduğumuz İstanbul İzmir otoyolunun 40 kilometrelik otoyolun ülkemiz ve milletimize özellikle de Yalovalı kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan başbakan, bakanlarımız, yüklenici firmalar, mimar, mühendis, işçilerimize tüm finans kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Son tabliyesinin vidalarını sıktığımız, arkadaşlarımızın da kaynağını yaptığı İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün devamı olan bu otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul İzmir otoyolunun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolunun tamamının 2018’de inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye’nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak. Bu otoyol sadece İstanbul ve İzmir’in değil aynı zamanda Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa’nın otoyoludur. Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol bütün Türkiye’nin otoyoludur. Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir ve Aydın otoyoluyla Marmara tarafından İstanbul Ankara otoyoluyla birleşen bu proje Türkiye’nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirdiğimiz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ay hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü ulaşımda çok önemli rahatlama sağlayacak. Acaba buradan kaç dakikada değil, ne kadar zamanlama olarak kaç saatte geçeceğiz? Bayramlarda buradaki kuyrukları hatırlıyorsunuz değil mi, hepsi artık tarih. Gebze’den Gemlik’e kadar olan 13 kilometrelik kesim de önümüzdeki ayın sonunda açılacak. Altınova-Gemlik otoyolu bu güzergahta 50 dakika ulaşım süresini 20 dakikaya düşürecek. Körfez Köprüsü de körfezde yoğun zamanlarda 1 ila 1,5 saati bulan ulaşım süresini 6 dakikaya indirecek. Vakit nakittir demiş büyüklerimiz. İşte buyurun ekonomi bu. Ekonomiden anlamak bu. Bütün bu yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Böylece eskiden Gemlik’ten Dilovası’na 2 saatte giden araç, aynı mesafeyi yarım saatte kat edecek. Otoyolun tamamı hizmete girdiğinde İstanbul’dan İzmir’e 3,5 saatte gidilecek. Şimdiden otoyolun hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler