Menu

ENGELLİLER HAFTASI HARİKA GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADI

Yazdır / Tarih: 2016-05-10

10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Engelliler Haftası programları Orhangazi’de start aldı. Orhangazi Belediyesi ve Sakatlar Derneği Orhangazi Şubesi ve Orhangazi’deki bazı eğitim rehabilitasyon merkezlerinin de katılımı ile başlayan Engelliler Haftası kutlamaları, Yalova Caddesindeki kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşüne Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlyan, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Muhsin Özkurt, Garnizon Komutanı Jand.Yzb.Ogün Demir, Askerlik Şubesi Başkanı Gökhan Su, Sakatlar Derneği Başkanı Emrullah Akçay, Emniyet Müdürü Hüseyin Çiğdem ile Engelliler ve Engelli aileleri katıldı.

 

TÖRENLER ALANDA YAPILDI

Kortej yürüyüşü Cumhuriyet Alanında tamamlanırken, buradaki törenler saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Sakatlar Derneği Başkanı Emrullah Akçay yaptı. Akçay ilçemiz merkez ve köylerinde yaşan 1955 engelli olduğunu, bunların 1350 kişisinin evde bakım maaşı aldığını, ayrıca sosyal güvencesi olmayan engellilerin sosyal yardımlaşma vakfından engel oranlarına göre  950 TL ile 1550 TL arasında maaş aldığını düşünürsek  engelliler maddi anlamda bir sıkıntı yaşamamakta.ancak dilenmeyi meslek haline getiren özellikle ilçe dışından gelerek engellilere yardım edeceğiz,tekerlekli sandalye alacağız yalanıyla kalem,dergi,mendil satan engelli engelsiz üçkağıtçılara itibar edilmemesini herkes den rica ediyoruz.çünkü bunlar içimizi acıtıyor. Çünkü biz engellilerin dilenen değil dinlenen birer birey olması için çalışıyoruz dedi.

 

ÇAĞLAYAN;HEP BİRLİKTE SORUNSUZ BİR YAŞAM HAYALİMİZ VAR

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Türkiye’de 2002 yılındaki Ak Parti iktidarına kadar engellilerin gerçek haklarını almaları yada yaşamlarını kolaylaştırmalarına olanak sağlayacak bir ortam yoktu. Ak Parti iktidarı ile birlikte Engellilerimiz için yaşamlarını çok daha kolay kılacak bir çok çalışma yapıldı dedi. Başkan Çağlayan Belediye binasını, engellilerin tüm engellerini kaldırarak yeniden dizayn ettik. Asansörden, girişlere, görme engellilerin her türlü ihtiyaçlarını görebilecekleri ortama kadar tüm düzenlemeleri Engelli Dostu Belediye Hizmet Binası şeklinde dizayn ettik dedi. Çağlayan, şehrin imarı esnasında da engelli vatandaşları her zaman planlayarak inşa ettiklerini de belirterek, önce zihniyet devrimi, ardından fiziki devrim ile bu uygulamaları hayata geçirdik. Bizim dönemimizde Orhangazi’de yaklaşık 150 engellimize tekerlekli sandalye, 250’ye yakın akülü araç temini ve yaklaşık 280 vatandaşımızın engelli maaşıyla ilgili iş ve işlemlerin de yardımcı olmaya devam ettik dedi. Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkan vekili Muhsin Özkurt ve Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaptılar.

 

HALKOYUNLARI GÖSTERİLERİ COŞTURDU

Programda daha sonra bu yıl temsili olarak askere alınacak olan bir grup engelli genç asker kıyafetleri ile halkı ve protokolü selamladı. Ardından Orhangazi Belediyesi Halk oyunları ekipleri Zeybek, Karadeniz ve Kafkas yöresi gösterileri ile programa renk kattı.

 

 

Detaylı Bilgi ve Fotoğraflar İçin Tıklayınız

Diğer Haberler