Menu

Orhangazi Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedeniyle Dün Sabah Cumhuriyet Meydanında bir Program Düzenledi

Yazdır / Tarih: 2015-03-09

 

     Orhangazi Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün sabah Cumhuriyet Meydanı’nda bir program düzenledi. Programa Orhangazi Kaymakamı M. Selman Yurdaer eşi Dr. Sema Yurdaer, Orhangazi Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Ogün Demir, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan eşi Zöhre Çağlayan, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda bayan vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programın anlam ve önemini taşıyan konuşmasını AK Parti Belediye Meclis Üyesi Zehra Höçük yaptı. Höçük konuşmasında, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün kadınlara yönelik her türlü haksızlığın giderilmesi cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık olmaktayız. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlık bir şekilde gelişmesinin kalkınmasının demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Geleneksel rolleri nedeniyle ne evine ne de işine ait olmayan Türk kadınlarının %39’u fiziksel şiddete uğruyor. Başka bir ifadeyle her 10 kadından 4’ü eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor.  Kadınların %23’ü eşlerinin yâda birlikte olduğu kişilerin kedinsin çalışmasına engel yada işten yarılmasına neden olduğunu belirtiyor. Ortaya çıkan tablo yürekleri dağlıyor. Her yıl, 8 Mart Dünya Kadınlar günü geldiğinde çalıma hayatı ve sosyal yaşamda ki kadın profili gözler önüne seriliyor. Kadınlarımızın erkeklerin gölgesinde kalmadığını bazı tabutların yıkıldığı bir dünya dileğiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutluyorum.’ Diye konuştu.

               8 MART’IN BİR MİLAT OLMASINI DİLİYORUM

    8 Mart ve ya diğer günler her defasında etkili ve yetkili kişileri çıkarırla kadınlarımızın toplumda hak ettikleri yeri alamadıkları konusunda konuşmalar yaparlar belki bizler aynı konulara temas etmiş olacağız. Burada öyle bir gerçek var ki toplumun %50’sini oluşturan kadınlarımızın tolumda söz sahibi olmasında bu oranı yakalayamadıkları bu noktada eksik kaldıkları hususudur. Gerek siyaset hayatında gerek iş hayatında gerekse toplumsal hayatın da kadınlarımız arzu edilen seviyede değiller.  Yapılan bir araştırmada özellikle ülkemiz için o tahmin ediliyor ki kadınlarımızın 2080 yılında özellikle iş hayatında arzu ettikleri noktaya gelebilecekleri hususunda yani bugünkü hız ile bugünkü olanaklar ile böyle olacağını gönül bunu arzu etmiyor. Daha kısa zamanda kadınlarımızın hem iş hem de siyasi ve toplumsal hayattaki yerine bir an önce kavuşmasını istiyoruz. Orhangazi Belediye meclisimizde 5 arkadaşımızın olması meclis dolumunun %25’e tekâmül ediyor. Burada da %50’e yakın bir eksiğimiz var anlamına geliyor. İnşallah bundan sonra kadınlarımızın da taleplerinin artması ile beraber,  bu eksiklikte kısa zamanda tamamlanır diye düşünüyorum. İnşallah bu 8 Martta artık bundan sonra bir milat olur. Kadınlarımızın hepimizin gönlünün arzu etti şekilde bütün katmanlarda hak ettikleri yerde erkekleriyle beraber kol kola erkekler ile aynı imkânlarda ve şartlarda bundan sonra zamanlarda böyle olmasını arzulayarak kadınlarımızın günlerini kutluyorum.

              KAYMAKAM YURDAER; ‘BİZİ VARLIKLARIYLA ONURLANDIRAN KADINLARIMIZIN GÜNÜ KUTLU OLSUN’

    Düzenlenen programda konuşma yapan Orhangazi kaymakamı M. Selman Yurdaer, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi. ‘yaşamımızdan doğumdan ölüme her anında varlığıyla bizleri onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, bizleri eğiten, yetiştiren, bizi biz yapa yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın Dünya kadınlar gününü kutluyorum.’

 

 

 

Diğer Haberler