Menu

Orhangazi Belediyesi, Mevlana’nin Vuslat Yildönümü Nedeniyle Bir Ilki Gerçeklestirdi

Yazdır / Tarih: 2014-12-11

 

            Mevlana’nin 741.Vuslat Yilina muhtesem program

  Orhangazi Belediyesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 741.Vuslat Yilina özel bir gece hazirladi. Kapali Spor Salonu’nda gerçeklestirilen geceye protokol üyeleri tam kadro katildi. Kapali Spor Salonu’ndaki programda Bursa Karabas-i Veli Kültür Merkezi Mevlevi grubu bir sema gösterisi sundu. Mevlevi Üstadi Mustafa Özbag, Mevlana’nin 741.Vuslat Yili ve Mesnevi’ye özel bir sunum gerçeklestirdi. Gecede Belediye Baskani Neset Çaglayan yaptigi konusma ile Mevlana’dan kesitler sundu, birlik ve beraberlik mesajlari verdi. Karabas-i Veli Meslevi Grubu’nun 70 kisiden olusan sema grubu yaptigi gösteri ile salondaki izleyiciler tarafindan ayakta alkislandi.

  Orhangazi Belediyesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 741.Vuslat Yilina özel bir gece hazirladi. Kapali Spor Salonu’nda gerçeklestirilen geceye Kaymakam Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Baskani Neset Çaglayan, Cumhuriyet Bassavcisi Fatih Karabacak, Garnizon Komutan vekili Per.Kd.Ütgm Gökhan Su, Emniyet Müdürü Ramazan Alici, Ak Parti ilçe baskani Mustafa Kaya, siyasiler, STK temsilcileri ve vatandaslar katildi.

            ÇAGLAYAN’DAN KARDESLIK VURGUSU

  Gecenin açilis konusmasini belediye baskani Neset Çaglayan yapti. Çaglayan Mevlana’nin "gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahimiz, ümitsizlik dergahi degildir, yüz kere tövbeni bozmus olsan da yine gel dizeleri ile basladigi konusmasinda, Mevlana felsefesinin temelinde Allah’a yaradana ask vardi. Mevlana sevgisi, evrensel bir sevgidir. Esrefi mahlukat olarak yaratilan insanin kalbine yerlestiren bir sevgidir. Bugün insana dair ne söyleniyorsa, yüzyillar önce Hz.Mevlana tarafindan söylenenlerin birkaç tanesi ancak söylenebiliyor. Bugün insan haklari ile ilgili kutlama programi vardi. Insan haklari ile ilgili o programda kazanimlar anlatiliyordu. Ama 1950’lerde kabul edilen bu evrensel beyannamenin 1400 yil önce Hz.Peygamberin veda hutbesinde anlattiklarindan farkli seyler degildir. O yüzden temeline odagina insani oturtan bu görüsün bugün burada bir takim konusmalar ve zikirlerle anilacagi bir geceyi birlikte yasayacagiz. Ayni dili konusanlar degil, ayni duyguyu paylasanlar anlasabilir diyor Hz.Mevlana. dolayisiyla bugün bu salonda hem ayni dili konupsanlar hem de ayni duyguyu paylasanlar olarak bir aradayiz dedi. Neset Çaglayan Hz.Mevlana’dan örnekler vererek konusmasini sürdüren baskan Neset Çaglayan, ne diyor Hz.Mevlana; düne dair ne varsa bitti cancagizim. Bugün yeni seyler söylemek lazimdir. Evet geçmise ait ne varsa, geçmiste birakmak suretiyle, artik Orhangazi’de, ilçemizde yeni dönemin, yeni yapilacaklarin, olmasi gerekenlerin konusuldugu bir dönemi  yasatmaya gayret ediyoruz. Iyiyi ara, güzeli ara, dogruyu ara, ama kusuru arama diyor Hz.Mevlana. sonucunda da kusursuz dost arayan, dostsuz kalabilir. Eksiklerimiz olabilir, ama samimiyetimizden asla ödün vermeden sizlere hizmet etmenin gayreti içinde olacagiz. Mum olmak kolay degildir. Isik saçmak için önce yanmak gerekir diyor Hz.Mevlana. dolayisiyla ekip arkadaslarimizla, meclis üyelerimiz, teskilatimizla, sayin kaymakamimiz ve tüm bürokrasi ile uyum içinde, el ele vermek suretiyle Orhangazi’ye hizmet ugruna birer mum misali bir çabanin içindeyiz dedi. Çaglayan sözlerini Mevlana’nin, cömertliki ve yardim etmede akarsu gibi ol, sefkat ve merhamette günes gibi ol, baskalarinin kusurunu örtmekte gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol. Hosgörülükte deniz gibi ol. Nihayetinde, ya göründügün gibi ol, yada oldugun gibi görün dizeleri ile konusmasini tamamladi.

            KAYMAKAM YURDAER’DEN BIRLIK BERABERLIK VURGUSU

  Daha sonra söz alan Kaymakam Mustafa Selman Yurdaer, Mesnevisi ile gönülleri fetheden, Anadolu Trakya ve bütün dünyaya ilmi ile sözleri ile ögütleri ile yogunlasan, 7 asir önce ektigi kardeslik tohumlari ile millet olma suurumuzu insa eden Hz.Mevlana’yi bugün bir kez daha aniyoruz dedi. Geceden dolayi Belediye baskani Neset Çaglayan’a tesekkür eden Kaymakam Yurdaer, Allahimiza sükürler olsun ki bize, Yunus Emre, Seyh Edebali, haci Bayram Veli, Ahmet Yesevi, Ak Semsettin, Emir Sultan, Üftade Hazretleri, Aziz Mahmut Hüdai ve Haci Bektas Veli gibi Allah dostlarini bizlere nasip etti. Fetih kirmadan, dökmeden, gönül parçalamadan gönülde yer etmektir. Mevlana bir Fatihtir, Fethedendir, Yunus Emre bir Fatihtir. Mevlana bize vuslati anlatti, Mevlana bize ölümün nasil bir baslangiç, ayriligin nasil bir kavusma oldugunu anlatti dedi.

            MESNEVI VE SEMA

  Konusmalarin ardindan Bursa Karabas-i Veli Kültür Merkezi Meslevi Üstadi Mustafa Özbag, Hz.Mevlana, Mesnevi ve Sema ile ilgili bir sunum gerçeklestirdi. Sunumun ardindan ise Bursa Karabas-i Veli Kültür Merkezi’nin 70 kisilik semazen grubu 40 dakikalik bir sema gösterisi sundu. Salondaki izleyiciler sema gösterisini büyük bir ilgi ile izlerken, sema sonunda ise semazenleri ayakta alkisladilar. 

Diğer Haberler