ORHANGAZİ'NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜNÜ RAİF KAPLANOĞLU ANLATTI

Yazdır / Tarih: 2017-05-05

Orhangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Orhangazi'nin Fethi ve Gazi Ohan Bey'i anma haftası etkinlikleri çerçevesinde Orhangazili Gazeteci, yazar ve tarihçi Raif Kaplanoğlu, Ra Düğün Salonu'nda Orhangazi'nin dünü ve bugünü konulu bir konferans verdi. Konferansı Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Garnizon Komutanı Per.Yzb.Gökhan Su, AK Parti ilçe başkan vekili Selami Ekeman ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş izledi.

BÖLGENİN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ SÖLÖZ

Tarihçi Raif Kaplanoğlu, Orhangazi’de en eski yerleşim yerinin Sölöz bölgesi olduğunu belirterek, bununla birlikte Ilıpınar kazılarında da eski yerleşim alanlarına rasltlandığını ifade etti. Raif Kaplanoğlu etkinlikler ve davetten dolayı Belediye Başkanı Neşet Çağlayan’a da teşekkür ederek, Orhangazi, Orhan Bey’in iznik bölgesini fethinden sonra yeniden kurulmuş bir şehir olduğunu belirtti. Raif Kaplanoğlu, Orhangazi’nin en önemli yerleşim yerlerinden birisi de Çeltikçi’dir. Çeltikçi’de 4 köyün birleşmesi ile oluşmuş. Bu bölgede yerleşim alanlarının kurulması köy ve kasabaların birleşmesi ile oluşmuş. Bizans döneminde bölgemizdeki en önemli yerleşim alanının Gürle olduğunu görüyoruz. Gürle’nin Osmanlı döneminde fethedildiği Yunan kaynaklarında geçiyor. Gürle’nin fethinden sonra bu bölgede yerleşim başlıyor dedi. Osmanlı döneminde Türklerin yerleşiminin 1310 yılından önce olduğunu belirten Raif Kaplanoğlu, Orhangazi’de ilk yerleşimin Kaynarca bölgesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bölgede o dönemde 4-5 köy var. Bu köyler bugünkü Cumhuriyet Alanı bölgesinde de alışveriş için bir Pazaryeri oluşturulduğunu görüyoruz dedi. Raif Kaplanoğlu, konferans sonunda izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Programın son bölümünde ise ilçe protokolü tarafından Raif Kaplanoğlu’na bir tablo hediye edildi.