Menu

Türk Mutfağı Haftasında Orhangazi Belediyesinden Malhun Hatun Tatlısı Tanıtımı

Yazdır / Tarih: 2024-05-22

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle Orhangazi‘de lezzet şöleni gerçekleştirildi. Orhangazi Belediyesi Hanımlar Lokalinde yapılan etkinliğin en dikkat çekici sunumu Orhangazi Belediyesi Hanımlar Lokali tarafından günümüzün lezzetleriyle tatlandırılan Malhun Hatun tatlısı oldu. Orhangazi‘nin geleneksel lezzetlerinin de sunulduğu etkinliğe eşi Kıymet Aydın’la birlikte katılan Belediye Başkanı Bekir Aydın’ın yanı sıra, Orhangazi Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Cumhur İttifakı ilçe Başkanları Gökhan Ulusu ve Halil Bozoğlu, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, diğer protokol mensupları ve vatandaşlar iştirak etti. Oldukça renkli geçen etkinlikte Malhun Hatun tatlısıyla birlikte Orhangazi’nin yöresel değerleri Orhangazi zeytini ve zeytinyağı, Gedelek turşusu, Mahmudiye çileği, guguk ekmeği, asma pidesi, yumurta dolması, cevizli ekmek ve sebzeli bulgur pilavı servis edildi.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın yaptığı konuşmada, Bugün burada, Orhangazi’mizin geleneksel mutfağının nadide lezzetlerinden bazılarını, elbette ki Malhun Hatun tatlısını tanıtmak için buluştuk.

Türkiye’nin en iyi sofralık zeytini ve en kaliteli zeytinyağı, bunun yanı sıra ünlü ülkemizin sınırlarını aşan Gedelek turşusu, guguk ekmeğimiz, asma pidemiz, yumurta dolmamız tabi ki Malhun Hatun tatlımız tadılmaya değer lezzetlerimizdendir, diyerek sözlerinde“ Sizlere bazı tarihi anlatılarla günümüze kadar nakledilen Malhun Hatun tatlısının büyüleyici hikâyesini aktaracağım. Bu tatlı, babaannelerimizin, anneannelerimizin anlatmasına göre tarih boyunca sofralarımızın en renkli köşelerinden birini süslermiş. Rivayetlere göre Orhan Gazi’nin annesi Malhun Hatun, bu güzel tatlıyla diplomasi yapmış.

Yine rivayetlere göre, Orhan Gazi’nin en güçlü rakibi, onunla görüşmek üzere çadırına gelmiş. Orhan Gazi, misafirini büyük bir nezaketle karşılamış ve ona en iyi yiyecekleri sunmuş. Yemekten sonra, Malhun Hatun'un özel olarak hazırladığı tatlı servis edilmiş. Misafir, tatlının olağanüstü lezzeti karşısında hayran kalmış. Tatlının içindeki fındık ve bademlerin bolluğu dikkatini çekmiş. Orhan Gazi, bu sırada annesinin önerdiği mesajı iletmiş: “Tatlıdaki her bir fındık ve badem, bizimle birlikte ölümü göze alan arkadaşlarımızı temsil ediyor. Balın tatlılığı gibi dostlarımıza iyilikle doluyuz, ama düşmanlarımıza karşı da buğdayı un haline getirir gibi acımasız olabiliriz.” Misafir bu mesajı aldıktan sonra barış içerisinde anlaşmaya varılmış. Malhun Hatun tatlısının Türk toplumunda kadının rolünü ve gücünü simgelerken, sadece damakları değil, gönülleri de fethettiğini söylemek yanlış olmaz.

Orhangazi Belediyesi olarak, büyüklerimizden annelerimize aktarılan bu güzel tatlıyı günümüze uyarlayarak sizlerin beğenisine sunmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Kim bilir, belki de Malhun Hatun annemiz bu tatlıda kullandığı fındığı kendi elleriyle Fındıklı Mahallemizden, Bayırköy Mahallemizden toplamıştır. Buğdayı Orhangazi Ovamızdan hasat etmiştir.“ İfadelerini kullandı.

Türk Mutfağı Haftası 2022 yılından bu yana,  Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan’ın destekleriyle ve Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında, tüm dünyada ve Türkiye’de eş zamanlı olarak kutlanıyor.

Diğer Haberler