Menu

ÜNLÜ TARİHÇİLER ORHAN GAZİ DÖNEMİNİ VE BÖLGENİN FETHİNİ ANLATTI

Yazdır / Tarih: 2017-05-03

Türkiye’nin yakından tanıdığı tarihçiler Prof.Dr.Ahmet Şimşirgil ve Talha Uğurluel’in katıldığı Fetih ve Orhan Gazi dönemi konulu konferansa Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Garnizon Komutanı Per.Yzb.Gökhan Su, Ak Parti ilçe başkanı Mustafa Kaya, SP İlçe başkanı Emin Akbulut ve diğer protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

 Çağlayan; Ecdadımızı tanımak, gelecek nesillere anlatmamız gerek

Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan,  Orhangazi’nin Fethi programını bugüne kadar tasarlıyorduk. Bu bizim için, ilçemiz için son derece önemli bir çalışma. Osmanlı’nın kuruluşundan sonra bu bölgenin Osmanlı’ya dahil edilmesi Orhan Gazi dönemindedir. Bunu gelecek nesillere en doğru şekli ile anlatmamız gerekiyor dedi.

 BÖYLE BİR ORGANİZASYONUN İLK KEZ YAPILIYOR OLMASI BENİ ŞAŞIRTTI

Başkan Neşet Çağlayan’ın konuşmasının ardından söz alan Prof.Dr.Ahmet Şimşirgil böyle bir organizasyona davet edilmekten dolayı son derece gururlu olduğunu belirterek, öğrendim ki bu fetih programı ilk kez yapılıyormuş. Buna çok şaşırdm. Nasıl olur da ilk kez yapılır dedi. Ahmet Şimşirgil Orhan Gazi dönemi ile ilgili de bilgiler verirken, Orhan Bey zamanı, Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa’ya ilk açılışının, ilk adım atışının da dönemidir aynı zamanda. Yani Avrupa’ya Osmanlı’yı taşıyan Orhan Bey’dir dedi.

 TARİHİMİZİ DOĞRU ÖĞRENMELİYİZ

Prof.Dr.Ahmet Şimşirgil tarihin geçmişten bu yana kendilerine yanlış anlatıldığına da vurgu yaparak, ne yazık ki bunun zararlarını hep gördük. Osmanlı İmparatorluğu da diğer Türk devletlerinin de bize anlatımı hep artniyetli kaynaklardan olmuş. Bizim tarihimizi doğru okumamız, doğru öğrenmemiz, gelecek nesillere de doğru anlatmamız gerekiyor. Bunun en güzel örneği de Orhan Gazi dönemidir. Orhan Bey zamanı, ilk paranın da basıldığı bir zamandır. Orhan Bey, öyle 40 çadıra hükmeden değil, hedefini yeni kıtalar olarak koyan bir padişahtır. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor dedi.

 

TALHA UĞURLUEL; OSMANLI 600 YIL ASKERİ GÜCÜ İLE AYAKTA KALMADI

Programda Ahmet Şimşirgil ile karşılıklı söyleşi şeklinde devam eden konferansta konuşan Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Osmanlı İmparatorluğunun sadece asker gücü ile değil, bilimle, ilimle, sanatla ve adaletle 600 yıl hüküm sürdüğüne vurgu yaparak, Orhan Bey, İznik ve bölgesini fethettikten sonra İznik’i bir üniversite şehri yaptı. Buraya eserler yaparak İznik’in ilimde önemli bir yere gelmesini sağladı dedi.

 TARİHÇİLERE TABLO VE ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

Program bitiminde ilçe protokolü iki tarihçiye tablo ve çiçek takdimi gerçekleştirdi. Tarihçi Ahmet Şimşiroğlu ve Talha Uğurluel daha sonra okuyucular için kitap imzaladılar.

Detaylı Bilgi ve Fotoğraflar İçin Tıklayınız

 

Diğer Haberler