BAŞKAN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Yazdır / Tarih: 2016-01-07
Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Meclis üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi. 2015 yılını değerlendiren, 2016 yılının planlaması ile ilgili bilgiler aktaran Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, 2015 yılında alt yapı, asfalt, parke ve kaldırım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, 130 yıllık bir şehrin tüm cadde ve sokaklarında asfalt ve parke çalışması yapıldığını, bu yoğun dönemin içinde sosyal belediyecilik noktasında da bir çok çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Belediye Başkan yardımcısı Necmettin Şahin, Belediye Meclis üyeleri ve AK Parti Orhangazi İlçe Başkanı Mustafa Kaya’nın da hazır bulunduğu toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Çağlayan, 2016 yılı için dikkat çeken ve birçoğu “müjde” niteliğinde olan açıklamalarda bulundu.
330 BİN M3 ASFALT, 150 BİN M2 PARKE
2015 yılının Orhangazi Belediyesi için olabildiğince altyapı hizmetlerini tamamlamayla geçirilen bir zaman olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, yılın ilk 4 aylık döneminde yoğun yağışlardan dolayı tam kapasite ile başlatılamayan asfalt, parke ve kaldırım çalışmalarının Mayıs ayından itibaren sağlıklı bir şekilde yürütülmeye başlatıldığını belirterek, “Belediye olarak alt yapıyı tamamladığımız tüm bölgelerde asfalt, parke ve kaldırım çalışmalarımız aralıksız devam etti. Geride kalan 2015 yılında Orhangazi Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı ve BUSKİ ile birlikte şehir merkezinde ve dış mahallelerde 330 bin ton asfalt çalışması yapıldı. Bunun bir kısmı sıcak asfalt bir kısmı da satıh kaplama olarak yapıldı. Sadece Orhangazi Belediyesi olarak 105 m2 parke taşı çalışması yapıldı. Tüm bunlar sıkıntılarımızın büyük bir oranını giderdi. Şuanda Orhangazi’de Hürriyet Mahallesi’nin bir kısmı haricinde asfaltlamayla ilgili sıkıntısı hemen hemen hiç kalmadı. Aralarda kalan birkaç sokak var, onların da sıkıntıları giderildikten sonra çalışması yapılacak. Diğer çalışmaların tamamı ikmal edildi. Eğer hava şartları çok zorlamazsa yağmur durduğu anda çalışmalar yine yürütülecek. Yaza Hürriyet Mahallesi de dahil olmak üzere Orhangazi’de asfalt ihtiyacı olan hiçbir yer kalmayacak.” dedi.
YENİ HEDEF KALDIRIMLAR
Asfalt ve parke taşı çalışmalarının nihayetlenmesinden sonraki hedefin kaldırımlar olduğunu aktaran Çağlayan, “Kaldırımlarda şuanda kısmi çalışmalar yürütülüyor. Şehir merkezindeki trafiği yavaşlatma ve yayalaştırma çalışmasının yüzde 50’lik kısmı tamamlandı. Cumhuriyet Alanı’ndan sonra Yalova Caddesi üzerinde Atatürk Okulu’na kadar ki bölgeye de girilecek. Bununla beraber hastanenin bulunduğu Erenler Caddesi ve Orhanbey Caddesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin kaldırım çalışmaları yürütülecek. Biz kendimiz Orhangazi Belediyesi olarak da yaklaşık 80 bin m2’lik kaldırım ihalesinin hazırlığını yapıyoruz.”
2016’DA ASFALT PARKE SORUNU KALMAYACAK
Çağlayan, Orhangazi şehir merkezindeki parke taşı ihtiyacının tamamının 2015 yılında giderildiğini söyledi. Parke taşı çalışmalarında dış mahallelere yöneldiklerini söyleyen Çağlayan, “Gürle ve Gemiç mahallelerindeki çalışmalar devam ediyor. Kalan bütün mahallelerimizin parke taşı ihtiyacı 60 bin m2. Yani 1 m2’lik bile ihtiyaç kalmayacak şekilde parke taşı hesaplandı ve 60 bin m2 olarak belirlendi. Bu şu anlama geliyor; bizim geçen yıl yaptığımız parke taşınının yaklaşık yarısı kadar bir ihtiyaç var. 25 dış mahalledeki kalan ihtiyaç bu. 2016 yılında Orhangazi’nin ne asfalt, ne parke taşı nede satıh kaplama ile ilgili hiçbir ihtiyacı kalmayacak. Sadece kaldırımlarla ilgili 80 bin m2’lik çalışma dışında artan yerler kalırsa bunlar 2017’ye sarkmış olacak ki, onlarda zaruri ihtiyaçlar olmayacak” dedi.
BURSA’DA ASLAN PAYI ORHANGAZİ’NİN
Altyapı normal şartlarda ilerleseydi hem altyapı hem üstyapı çalışmalarının asla böyle olmayacağına dikkat çeken Çağlayan, “Uğraştık didindik, altyapıyla ilgili çabalar gösterildi nihayetinde bununda sonucunu gördük. Bazen Büyükşehir ile ilgili farklı serzenişler geliyor ama işin doğasını görenler bunun ne kadar yerinde olduğunu biliyorlar. Büyükşehir geçtiğimiz yıl Orhangazi’ye yaklaşık 23 Milyon Lira değerinde asfalt çalışması yaptı. Bu Bursa ilçeleri arasında Orhangazi’yi birinci sıraya taşıdı. Yani en fazla asfalt çalışması Orhangazi’de yapıldı.” dedi. Başkan Çağlayan, yeni asfalt ihalesiyle birlikte hem Orhangazi’nin kalan asfalt ihtiyacının tamamının karşılanacağını ve ihtiyacı olan dış mahallelerin giriş yollarının da asfatlanacağını söyledi. Çağlayan, asfatl çalışmalarının bununla da sınırlı kalmayacağına dikkat çekerken, “Arazi yollarımızın yada şehrin dışında kalan yolların satıh kaplama işleri tamamlandı. 2016’da eski köylerimizin tüm bağlantı yolları da asfaltlanmış olacak.” diye konuştu.
“5 YILDA YAPILAN YATIRIMIN 6 KATI BEDELLE BİR ARSANIN KAMULAŞTIRILMASI HİZMET FARKININ AÇIK GÖSTERGESİDİR”
2016 yılında Orhangazi’nin büyük beklentileri olduğunu belirten Başkan Çağlayan, “Bizim için çok önem arz eden bir çalışmanın temeli bu yıl atılmış olacak. O da kültür merkezi. Marmarabirlik depolarının bulunduğu alan geçtiğimiz yıl kamulaştırılmıştı. Buradaki rakam çok önemli. Kamulaştırma 9 Milyon Lira üzerinde bir rakamla yapıldı. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde yapılan yatırımların toplamının tutarı 1,8 Milyon Lira olduğu bir ilçede sadece bir arsanın kamulaştırılmasına yaklaşık 6 katı kadar bir tutar harcanıyorsa anlayış ve hizmet farkını buradan görelebilir” dedi. Kültür merkezinin projesinin tamamlandığını ifade eden Başkan Çağlayan, “Geçtiğimiz Pazartesi günü son rötuşları yapıldı. Artık ihale süreci başlayacak. Mart, Nisan gibi temelini atacağız. Yaklaşık 12 bin m2 kapalı alanı olan bir mekan olacak. Orhangazi’de ihtiyaç duyduğumuz bütün sosyal ve kültürel alanları içinde barındıracak. Kütüphanesinden, müzesine, nikah salonlarından, sinema salonlarına, hemşehri derneklerinin irtibat bürolarının olacağı, 6 adet çok amaçlı salonu içinde barındıran bir kültür merkezi olacak. İnşallah Orhangazi’ye yakışacak, uzun yıllardır beklenen bir çalışma olacak” dedi.
ORHANGAZİ YENİLENİYOR
Cumhuriyet Alanı’nın Gazi Orhan Bey Camii’ne kadar olan kısmının kamulaştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Çağlayan, “Plan değişiklikleri Orhangazi Belediyesi Meclisi’nden geçti. Büyükşehir Meclisi onayından sonra bu bölgeyle ilgili gerek kamulaştırma gerek takas yönetemiyle boşaltma çalışmaları başlamış olacak. Bu alanla ilgili artık dönülmez bir yola girdik. Bu iş ya olacak ya olacak. Ortak çözüm yolları noktasında esnafımızla da görüşüp istişare ediyoruz. Asla onları mağdur etmeden, ama onların ve Orhangazi’nin geleceğini kapatmadan ortak bir çözüm noktasında görüşmelerimiz sürüyor. Çok da iyi gidiyor. Esnafımızda bu noktada gerçekten anlayışlı davranıyor. Belki süreç içinde onlarda kazançlı çıkacak ama asıl kazanan Orhangazi olacak. En azından kamulaştırma işlemlerini bu döneme yetiştirmek istiyoruz” dedi. Başkan Çağlayan, yeni Cumhuriyet Alanı için konuşurken, Belediye önündeki otoparkında dahil olacağı çalışmanın projesinin hazır olduğunu söylerken, “Proje hazır. Ancak kamulaştırma ve diğer işlemler sebebiyle uygulaması 2016’ya yetişmeyebilir” dedi. Projenin sadece Cumhuriyet Alanı’yla sınırlı kalmadığını ifade eden Çağlayan, “Cumhuriyet Alanı’ndan başlayarak Marmarabirlik depolarının bulunduğu alana kadar olan kısım trafiğe kapatılıp, yayalaştırılacak. O alanının tamamının binalarının tamamıyla ilgili cephe sağlıklaştırma projesi hazırlanıyor. Çok farklı, kendine özel bir bölge olacak.
ÖRNEK SOKAK ÖRNEK OLACAK
Kayyum Hafız Sokak’ın ceple sağlıklaştırması projesinin tamamlandığını bildiren Başkan Çağlayan, “Daha önce Örnek Sokak olarak adlandırdığımız sokak için hazırlanan projenin uygulaması yakında başlayacak” dedi. Çağlayan, uygulamanın daha sonra o alandaki bütün binalara yayılacağını ifade etti.
EN FAZLA SPOR MERKEZİNİN OLDUĞU İLÇE ORHANGAZİ OLACAK
Yeni dönemde spora verdiği destekler ve yeni spor alanlarının yapımıyla birlikte ilçe spor tarihine adını altın harflerle yazdıran Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, 2016 yılının spor yatırımları açısından da önemli adımların atılacağı bir yıl olacağını söylerken, “Göl kenarında sentetik suni çim sahanın ihalesi yapılıyor. Yeniköy ve Ortaköy’de başlatılan çalışmalar Gedelek, Sölöz, Narlıca, Çakırlı gibi mahallelere de taşınacak. Kimileri halı saha kimileri müsabaka yapılacak saha boyutunda yapılacak. Şehir merkezindeki mahallelerimize ise semt spor sahaları yapılacak. Basketbol, voleybol ve mini futbol sahaları olacak. Şuanda yer tespitleri yapılıyor, tamamlandıktan sonra tek tek imalatına geçilecek. Yarı olimpik yüzme havuzu kısmet olursa Mayıs ayı itibariyle devreye girmiş olacak. Böylece Orhangazi’nin spor tesisi açısından eksiklikleri büyük oranda tamamlanmış olacak. Eş değer çevre ilçeler içersinde en fazla spor tesisine sahip merkez konumuna gelmiş olacağız” dedi. Kapalı Spor Salonu’nun taşınmasıyla ilgili bilgi veren Çağlayan, yeni ve modern salonunun göl kenarında Componenta fabrikasının hemen alt kısmındaki alana yapılacağını bildirdi.
KANAL ORHANGAZİ ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Çağlayan, seçim vaadleri arasındaki “Kanal Orhangazi” projesiyle ilgili çalışmaların ilk ayağının 2016 yılında yapılacağını aktarırken, “Nadır deresinin islahı, çevresinde rekreasyon alanları oluşturulması, köprüden Nadır’a kadar yürüyüş yolları ve sosyal aktifite alanlarının yer aldığı projenin ıslah çalışmalarının ihalesi Ocak sonu yada Şubat’ta yapılacak. Islah işlemini bu yıl tamamlamış olacağız. Bu proje Orhangazi için çok büyük bir kazanım olmuş olacak” diye konuştu.
KALE 2016’DA HİZMETTE
“Kale” diye adlandırılan Seyir Terası’yla ilgili çalışmaların 2016’da devam edeceğini kaydeden Çağlayan, “Proje bu yıl hayata geçecek. 18 Aralık’ta Orman Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı. Tesis yapımı ve işletilmesi BURFAŞ aracılığıyla yapılacak. Bu yaza yetiştirilmesi düşüncemiz var. Tesis hem Bursa hem bölge için cazibe merkezi olacak” dedi.
ILICA YENİLENİYOR
Ilıca için hazırlanan proje hakkında bilgiler veren Çağlayan, “Büyükşehir’e devrine yaptık. Oradaki dokuyu bozmadan tesisleşme olacak. Gönlümüze sinmeyen mevcut görüntüden kurtularak, ahşap yapılarla birlikte Ilıca’nın kullamına açılması söz konusu.” dedi.
İZNİK GÖLÜ’NDE İLK ADIM SAHİL ŞERİDİ
İznik Gölü Orhangazi sahilinin düzenlenmesiyle ilgili projelerin tamamlandığını müjdeleyen Başkan Çağlayan, “Sahil projesine son olarak sukaypark ilave edildi. Onun da ihalesi yapılıyor. Öncelikle sahil şeridinin düzenlenmesi yapılacak. Yürüyüş yolları ve diğer sosyal alanlar öncelikle imal edilecek. Daha sonra da arka kısımda kalan diğer alanların imalatına geçilecek. Ama bu yıl öncelikle sahil şeridi planlamada olacak.” dedi. Çağlayan, çalışmalardan sonra İznik Gölü’nün daha kullanılabilir ve düzenli olacağına vurgu yaptı.
İZNİK GÖLÜ’NE GEZİ TEKNELERİ GELECEK
İznil Gölü’nde başlatılan gemi seferlerine dikkat çeken Çağlayan, “Gemi seferlerindeki asıl düşünce dışarıdan gelen turistlerin İznik’e taşınması önceliğiyle ileride yolcu seferleri yapılmasıydı. Bizim oradaki asıl projemiz büyük gezinti tekneleriydi. Bunu da bu yıl gerçekleştireceğiz. Yaklaşık bin, bin 500 kişilik tekneleri olacak. Hem cemiyet ve organizasyonları yapacağımız, hemde İznik Gölü’nde seyrüseferlerimizi yapacağız. Gemi ise yine çalışacak.” diye konuştu.
BEŞ MAHALLEYE KONAK
Bu yıl merkez ve dışarıdaki beş farklı mahalleye mahalle konakları yapılacağını bildiren Çağlayan, “Hangi mahallelere yapılacağıyla ilgili tespit çalışmaları başladı. Konaklar o mahallenin birçok ihtiyacını giderecek şekilde düzenlenecek.” dedi. Çağlayan, dilerlerse muhtarlıkların da bu konaklarda faaliyet gösterebileceğini kaydetti.
ZEYTİN VE TURŞU DEĞER KAZANACAK
Başkan Çağlayan, Zeytin Turşu Entegre Tesisi’ni çok önemsediğini belirtirken; “Daha önce 100 bin m2 alanın üst kullanım hakkını Büyükşehir Belediyesi’ne vermiştik. Şuanda proje hazırlanıyor. Bu projeye turşuyla ilgili kısmı da ilave ettirdik. Hem zeytincilerimizin, hemde Gedelek’teki turşuyla ilgili üreticilerimizin apartman altı diye tabir ettiğimiz çalışma şartlarından daha iyi koşullara taşınmalarını arzu ediyoruz. İnşallah bir aksilik çıkmazsa temellerini atmış olacağız” diye konuştu.
RESTORASYON VE HİZMET BİNASI ÇALIŞMALARI
2016’da köy evleri ve hamamlarla ilgili restorasyon çalışmaları yapılacağını söyleyen Çağlayan, yaya kazalarının yaşandığı anayolla ilgili Zeytin Tıp Merkezi karşısına üst geçit yapılacağını, kullanımı sakıncalı görülen Yalova yolu üzerindeki üst geçidin de yenileneceğini bildirdi. Çağlayan, Bal-Göç Kültür Merkezi, Hürspor ve ORGÖÇ’ün yeni hizmet binalarının da bu yıl yapılacağını söyledi. Başkan Çağlayan, Orhangazi’ye giriş yollarıyla ilgili de çalışmalar yapılacağını açıkladı. Bu kapsamda yıkılacak olan Kaymakamlık lojmanı önünden ve İznik yolu ışıklı kavşağı girişlerinin genişleyeceğini bildirdi.
ŞALALE PARK SON AŞAMADA
Taşkıranlar Mevkii’nde planlanan Adliye Sarayı yanına yapılacak olan şelale parkla ilgili de bilgi veren Çağlayan, “O bölge Orman Bakanlığı’na ait bir bölgeydi. Projelendirilmesini Keçiören belediyesi’nden aldık. Yaklaşık 4 bin m2’lik alanı Orman Bölge Müdürlüğü’nden istedik. Şuanda Genel Müdürlük imzasında. Devir işlemleri bittikten sonra Asliye Sarayı’nı beklemeden bu bölgedeki çalışmalar başlayacak” dedi.
GÜRLE DAĞI’NIN KIYMETİ BİLİNİYOR
Gürle Dağı’nda yamaç paraşütü tesisleri yapılacağını ifade eden Çağlayan, “Bu çok önemli bir proje olacak. Ağırlıklı bir maliyeti var. Kültür Bakanlığı ile ortaklaşa yapmaya çalışacağız. Kır kahvesş, atlama alanları, konaklama alanlarından ibaret olamayacak. Yenisölöz’den o bölgeye kadar asfaltlanması, enerji nakil hatlarının yapılması, altyapı hizmetlerinin götürülmesi gibi, Gölyaka’dan, Gürle’den Gemiç’ten ççıkış yollarının düzenlenmesini de içeren çok kompleks ve bölge için prestij bir proje olacak. Uzun yıllardır şampiyona yapılan Orhangazi’de ilkel şartlardan modern şartlara geçiş olacak. Şuanda maliyet hesaplamalarını yaptık, projelerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda. Aksi bir şey olmazsa imalatına bu yıl başlamak istiyoruz.” dedi.
ORHANGAZİ’NİN AQUA PARKI OLACAK
Yeni yılda Orhangazi’ye aqua park yapılması yönünde çalışmaların başladığını ifade eden Çağlayan, “Şuanda iki farklı yatırımcı var. Yap-işlet-devret modeliyle yapılmasını istiyoruz. Görüşmelerde bir mütabakat sağlanırsa eğer bu şartlarla göl kenarında aqua park yapılmasını istiyoruz” dedi.
NADIR CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Derede yapılacak düzenlemelerin yanında Nadır Sosyal Tesisleri’ndeki tadilat çalışmaların da devam ettiğini bildiren Belediye Başkanı Çağlayan, “Çalışmalar Mart ayına kadar bitirilmiş olacak. Hem vatandaşlarımızın yaz aylarında düğünlerini yapabilecekleri büyük bir düğün salonu hemde bir sosyal tesis kazanılmış olacak.
MOBESE FAALİYETE GEÇECEK
Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, 2015 yılı içinde Mobese sistemiyle ilgili altyapı çalışmalarının tamamlandığını ve yeni yılda mobese kameraları ve sistemin hayata geçirileceğini ifade etti.