Menu

BAŞKAN ÇAĞLAYAN FESTİVAL KONUŞMASI

Yazdır / Tarih: 2016-11-08

 

Konuşmasında zeytinin Orhangazi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Çağlayan, ‘Zeytin bu ilçe insanımızın ana geçim kaynaklarından bir tanesi. Bir diğer değerimiz olan Gedelek turşularımızın da geçtiğimiz iki günde festivalini yaptık. Hem Bakanlarımızın, Bursa protokolümüzün üst seviyede katılımları, hemde halkımızın teveccühü ile Orhangazi için ayrı bir değeri olan, bu ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayan Gedelek turşularımızın biraz daha farkına varılması, hem ülkemizin hem diğer coğrafyaların bu değerimizin biraz daha farkına varması noktasında güzel bir festival oldu. Zeytin ise Orhangazi için olmazsa olmazlardan bir tanesi. 1 Milyon 691 bin direk üretime katkı veren ağacıyla beraber Orhangazi’de önemli bir yeri teşkil ediyor. Bizim tarımsal mal varlıklarımızın, tarıma uygun arazilerimizin de yüzde 75’ini oluşturuyor. Dolayısıyla zeytinimizin hem değerlenmesi, hemde gelecek kuşaklara taşınması noktasında bizlerin üzerine büyük görevler, büyük yükler düşüyor. Her ne kadar ismini Gemlik’e kaptırmış olsak da aslında zeytinin şuanda ticaretinin ve üretiminin yapıldığı ana noktadır Orhangazi. Zeytinimizin Gemlik tipi zeytin olarak anılıyor olmasından çok da gocunmadan bizler artık bundan sonraki süreçte yaptığımız çalışmalarla şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki, Marmara bölgesindeki dünyanın en iyi sofralık zeytini  olan bu bölgenin zeytini Orhangazi’den alınır, Orhangazi’den satılır. Artık ticaretin merkezi de Orhangazi oldu, üretimin merkezi de Orhangazi oldu. Tabi bunu destekleyici birçok çalışmalar var. Gerek Marmarabirlik’in ilçemizdeki tesisi, gerek ORZİM ve MARZİM gibi kuruluşların zeytincilik sektöründeki çalışmaları ve sonrasında birçok Zeytur-San, Güngör Zeytincilik gibi birçok özel firmaların Orhangazi’de zeytinin pazarlanması ve zeytinin pazara hazır hale getirilmesiyle ilgili birçok çalışmalar yürütüyor, birçok tesisler kuruluyor. Mülkiyeti Orhangazi Belediyemize ait olan 100 bin m2’lik bir alanda Büyükşehir Belediyemizin bir zeytin işleme merkezi kurma çalışmaları yürütülüyor. Projeler bitirildi, ihale aşamasına gelinci. İnşallah yakın zamanda bu tesis ile ilgili kazma da vurularak bölgemizdeki zeytincilerin mallarını değerlendirebilecekleri alternatif bir tesis olacak. Yine Gıda Organize Sanayi bölgesi kurulması çabalarıyla birlikte de gıda sanayimiz, zeytincimize ve turşucumuza üretim ve pazarlamalarını daha uygun şartlarda yapacakları bir alan oluşturuluyor. Bütün bunlar inşallah Orhangazi’deki zeytincimizin, tüccarımızın sorunlarını ve taleplerini bir nebze olsun ortadan kaldıracaktır diye ümit ediyoruz.

KÖYLÜMÜZÜN VE ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ

Başkan Çağlayan, Orhangazi Belediyesi olarak da hem köylümüzün hem zeytin üreticimizin sürekli yanında olduk diyerek, yanında olmaya devam edeceğiz. Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüz vasıtasıyla çiftçilerimizin eğitim faaliyetlerinden tutun, sulama kanallarına sulama depolarına, tanker dolum istasyonlarına, arazi yollarının yeniden açılması ve açılmış olanların tesviye edilmesinden, köprüler menfezlerin inşasına, dere ıslah çalışmalarından sulama kanallarının inşasına kadar birçok noktada hizmeti yerine getiriyoruz. Yeter ki çiftçimiz rahat etsin, faaliyetlerini rahat yürütsün istiyoruz.

 

Orhangazi günden güne gelişme gösteren bir ilçe. Orhangazi marka şehirler sloganıyla yola çıkılan bir süreçten sonra kendini markalaştırma noktasında birçok faaliyeti günbegün arttıran bir ilçe. Şehrin altyapısının bitirilmesiyle birlikte, üst yapı çalışmalarının da artık yüzde 100 noktasına geldiği bir anı yaşıyoruz. Artık bundan sonraki süreçte şehrimizin sosyo-kültürel ihtiyaçlarını, sosyal donatı alanları ihtiyaçlarını gideren bir çabanın içine gireceğiz.  Bir taraftan gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durmaları amacıyla sosyal, sportif tesisleri arttırmanın çabası sürdürülürken, diğer taraftan da meydanlarıyla kültür merkezleriyle halkımızın sosyo-kültürel açıdan ihtiyaçlarının giderir dönemi adım adım yaşıyoruz. Cuma günü inşallah Bal-Göç  kültür merkezimizin temellerini atacağız. 14 Kasım’da Orhangazimiz için büyük önem arz eden eski Marmarabirlik depolarının bulunduğu, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı adını verdiğimiz, Bursa’nın en  büyük meydanlarından birisi olacak olan, yaklaşık 26 bin m2’Lik bir alanda kültür merkezinin ihalesi yapılacak. Orhangazi halkının bütün bunları merakla bekliyor, bu merakları da yakın zamanda giderilecektir. Orhangazi’de yaşanan bu güzelliklerin topyekun kalkınmayla beraber dış mahallelerimiz olarak ifade ettiğimiz eski belde ve köylerimize de yansıdığını görüyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün dış mahallelerimizin hemen hemen altyapıyla ilgili ihtiyaçlarının tamamı giderilmiş oldu. Yeniköy, Gedelek ve Narlıca mahallelerimizde de en kısa zamanda çalışmaları başlıyor, bu mahallelerimizin doğalgaz hatlarının da uzatılmasıyla beraber, Orhangazi’de şehir merkezinde ne varsa inşallah dış mahallelerimizde de bir bir olacak. BU noktada hummalı bir çalışma var bunların da meyvelerini birbir alacağız.

 

Diğer Haberler