Menu

BAŞKAN ÇAĞLAYAN KANAL16'NIN KONUĞU OLDU

Yazdır / Tarih: 2016-02-05


BAŞKANLARA GÖNDERME
Göreve geldiği andan itibaren Orhangazi genelindeki sorunlara vakıf olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, ektikleri tohumların karşılığını genel ve yerel seçimlerde fazlasıyla aldıklarını açıklarken, “Oylarımızı önümüzdeki seçimlerde daha da artırmanın gayreti içerisindeyiz. Tek başına hizmetlerin işleyişi önemli değildir, önemli olan vatandaşın gönlüne girebilmektir. Çok hizmet eden ama halkın gözünde başarısız olan başkanlarımız oldu” diye konuştu.
GÖL ÇALIŞMASI
İznik Gölü’nün yüzde 51’inin kendi taraflarında olmasına rağmen İznik’in tarihi geçmişi sebebiyle ismini o ilçeden aldığını hatırlatan Başkan Çağlayan, “Gerekli tanıtımların yapılamaması sebebiyle bu durum bilinmiyor. Biz bu durumu ortadan kaldırmak için ‘’Göl ile Orhangazi’yi buluşturacağız” sloganıyla yola çıktık. Hafta sonları yaklaşık 40-50 bin kişinin gelip vakit geçirdiği alana sahibiz. Gölde feribot seferlerinin yanı sıra gezi tekneleri de ilave edilecek” dedi.
ŞEHİRLEŞME YOK
Orhangazi’deki eğitim seviyesinin de yükseldiğine vurgu yapan Neşet Çağlayan, öğrencilerin Bursa’ya gitmediğine dikkat çekti.  Otoban projesiyle İstanbul’un Bursa’ya açılan yüzünün Orhangazi olacağını belirten Çağlayan, “ Şehir planlaması projeyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilecek. Nüfus artışı bekliyoruz.  80 bin nüfusa sahip, 550 milyon dolarlık ihracata sahip olan bir potansiyel. Çok önemli değerlere sahip olmasına rağmen şehirleşmesi paralel şekilde olmamış bir ilçeyiz” ifadesini kullandı.


Orhangazi’nin vizyonu
tamamen değişecek!


Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, yerel seçimlerin ardından ilçede gözle görülür birçok değişiklik yaşandığını ifade etti. İstanbul- İzmir Otobanı’na da ev sahipliği yapacak olan ilçenin yeni popülasyon sağlayacağını vurgulayan Çağlayan, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından üst yapı konusunda ilçeye yeni bir vizyon kazandıracaklarını ifade etti.


SPOT1: Tek başına hizmet yapmak halkla olan ilişkilerinizi artırmaz, önemli olan kalpleri kazanmak ve gönüllere girebilmektir.

SPOT2: Eğitim anlamında göç vermek istemiyoruz. İstiyoruz ki Orhangazi’de yaşayan öğrencilerimiz, ilçemizin değerini daha da katlasın.

SPOT3: İznik Gölü’nün yüzde 51’lik kısmına bizler sahibiz. Bu güne kadar tanıtım eksikliğinden dolayı bir bilinçsizlik oluştu. Ancak bu algıyı kırmak için düğmeye bastık.

SPOT4: Otobanın da gelmesiyle nüfus yoğunluğunda bir artış bekliyoruz. Bizler bunu iyi değerlendirip, hem ilçeye hem de Orhangazi’ye katma değer sağlamanın formüllerini arayacağız.

 




Ciddi bir siyasi tecrübeniz var, uzun yıllar AK Parti ilçe başkanlığı görevi yaptınız ve seçimlerde çok çalıştınız. Göreve geldiğinizde belediyede nasıl bir tablo vardı ve göreve başladığınız andan itibaren neler yapmayı düşündünüz?

Siyasetin içinden geliyor olmanın büyük avantajını yaşadım, Orhangazi’nin sorunlarını ve halkın beklentisini biliyordum. Bildiğim ve beklediğim bir tabloyla karşılaştım. Göreve başladığımda Orhangazi’de bazı sıkıntılar vardı ama bunu asla bahane olarak kabul etmedim. Alt yapı çalışmaları başlamıştı ve çoğu yer kazılmıştı önce bu çalışmanın tamamlanması gerekiyordu. Çalışmalar vatandaşlarımızın da gündelik hayatını birebir etkilediği için tüm mesaimizi önce altyapıya harcadık. Altyapı çalışmaları yapılırken elektrik hatlarını da yer altına aldık ve güvenlik açısından büyük önem arz eden MOBESE sistemini de dâhil ettik. Bu çalışmalar diğerlerine göre biraz daha uzun sürmüş olsa da ilçenin ötelenmiş ihtiyaçlarını bir an önce çözmek istedik. İlçemizde altyapı çalışmaları bir yandan sürerken sosyal belediyecilik adına vatandaşlarımızın beklentilerine uygun çalışmalar yaptık. Topyekûn bir çabayla ihmal edilmişliklerin telafisi yapmak istedik.

Orhangazi daha önce AK Parti’nin varlığının olmadığı bir ilçeyken yerel seçimler, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleriyle oyları gitgide arttı. Seçim sonuçlarını ilçe bazında değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

Yerel seçimlerden itibaren yaşanan iki seçimde de AK Parti’nin oylarında sürekli bir artış oldu. Sonuçlardan hiçbir zaman kendimize pay çıkarmadık, bir nebze katkımız olduysa ne mutlu bizlere. Oylarımızı önümüzdeki seçimlerde daha da artırmanın gayreti içerisindeyiz. Tek başına hizmetlerin işleyişi önemli değildir, önemli olan vatandaşın gönlüne girebilmektir. Çok hizmet eden ama halkın gözünde başarısız olan başkanlarımız oldu. Biz ikisini birden başarmak istiyoruz.

2016 yılında Göl-Sahil Projesi’ne baktığımızda çok iddialı bir proje görüyoruz, projeyle birlikte ilçede değişimler yaşanacak. Göl-Sahil Projesi’ni detaylandıracak olursanız bizlere neler anlatırsınız?

İznik Gölü’nün yüzde 51’i bizim tarafımızda olmasına rağmen İznik’in tarihi geçmişi sebebiyle ismini o ilçeden almıştır. Çoğu vatandaşımız İznik ile Orhangazi arasındaki bu ortak noktayı bilmez. Gerekli tanıtımların yapılamaması sebebiyle bu durum bilinmiyor. Biz bu durumu ortadan kaldırmak için ‘’Göl ile Orhangazi’yi buluşturacağız” sloganıyla yola çıktık. Bu sloganın içini doldurmak noktasında birçok projeye başladık. Göle gidiş yolları ve çamlık alan düzenleniyor, etrafında yer alan spor alanları artırılıyor, kafeler yapılıyor. İnşallah bu sene başlıyoruz, geniş sahilimizin değerlendirilmesi açısından çok iyi bir proje olacak. Hafta sonları yaklaşık 40-50 bin kişinin gelip vakit geçirdiği alana sahibiz, biz bu alanın fonksiyonlarını artırarak ilçemizde daha çok vatandaşımızı ağırlamak istiyoruz. Bu projeyle sadece Orhangazi’nin değeri artmayacak Bursa’mız saygınlık kazanacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden destek görüyor musunuz?

Sağ olsunlar bizlere sonuna kadar destek oluyorlar, projeyi zaten Büyükşehir Belediyesi hazırladı. Biz gölün doğal dengesini bozmadan değerlenmesini istedik, kendileriyle görüşmeler yaptık, şimdi düşüncelerimizi hayata geçirmek için adımlar atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Gölü’nün değerlenmesi meselesiyle çok ilgileniyor ve gölün çevresinde yer alan bir ilçe olan Orhangazi’ye desteğini eksik etmiyor.

 

Vatandaşların feribot seferlerine olan ilgisi nasıl?

Geçtiğimiz yıl feribot seferleri olabildiğince seyahat amaçlı düşünüldü. Turist kafilelerinin İznik’e taşınması amaçlandı. 2015, bizler için iyi bir test yılı oldu. Bu yıl gölde feribot seferlerinin yanı sıra gezi tekneleri de ilave edilecek. Cemiyetlerini yapabilecekleri, İznik Gölü’nün muhteşem manzarası eşliğinde gezinti yapabilecekleri bir ortam oluşacak.

SUKAYPARK’ta gelinen son nokta nedir?

Göl-Sahil Projesi’nin bir parçası olacak. O da çok cazip ve güzel bir proje olacak. Bu sene başlatılacak.

Orhangazi eğitimde nasıl bir tablo yansıtıyor? 2016 yılında eğitim alanında yatırımlarınız olacak mı?

Eğitimle ilgili konular hep önceliğimiz oldu. Orhangazi’de 13 okulumuz var. Yeterli mi diye soracak olursanız ‘hayır’ cevabını veririm hala birkaç tane daha binaya ihtiyacımız var. Yerel yönetim olarak üzerimize düşenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. 2016 yılı içerisinde iki binanın daha yapımına başlanacak. Orhangazi’deki öğrencilerimiz başarılı, gün geçtikçe yükseliyor ve Bursa’ya gitmiyor. İlçemizin başarısının artması içinde arzu ettiğimiz şey öğrencilerimizin ilçede kalmasıdır. Üniversite eğitimine gelecek olursak yaklaşık 90 bin metrekarelik bir alan üzerine üniversitenin yeni bir ek binası yapıldı, çevre düzenlemesi tamamlanmak üzere inşallah en kısa zamanda açılacak. Eski huzurevi binamızı Milli Eğitim Bakanlığı’na yurt yapmak üzere devrettik, bir diğer arsamızı da Kredili Yurtlar Kurumu’na verdik. İki güzel yurt yapacağız, üniversitede olan öğrencilerimizde güvenli bir şekilde yurtta kalacaklar.

Büyükşehir Belediyesi yasası sizlere nasıl yansıdı?

Yasanın ilçelere yansıması sürekli tartışılıyor, ilçe belediyelerin bütçelerinde daralma meydana geldi. Merkez yaşanan zorlukları gördü, bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldı, yasal bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Sıkıntı yaşadığımız noktada da Büyükşehir Belediyesi bizlere yardımcı olacak.

Otoban projesi bittiğinde beklentiler neler olacak?

Otoban projesiyle Türkiye’nin iki önemli büyük şehri Orhangazi ile yakınlaşacak. İstanbul’un Bursa’ya açılan yüzü Orhangazi olacak. Bu projeyle Orhangazi’de de çeşitli değişikliler de meydana gelecek. Şehir planlaması projeyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilecek. Nüfus artışı bekliyoruz.

Yeni hastane ne zaman açılacak?

Mart ayında açılışı olacak ama belki nisana sarkabilir. Şuan iç kısımda tesisatlar devam ediyor. 75 nitelikli oda içinde var, yoğun bakım ve diğer ünitelerde birlikte 112 yataklı oluyor. Yerel yönetim ve hükümetin uyumlu iş birliğiyle güzel bir hastane açacağız.

Orhangazi Hanımlar Lokali projesiyle kadınlara pozitif bir ayrım yapıyorsunuz ve birçok belediyeye örnek olabilecek projelerden biri, bu proje ne zaman hayata geçecek?

Bayanlarımız için çok sosyal alan olmadığı için bu proje bayanlar tarafından dört gözle bekleniyor. İçinde eğitim alanları, spor alanları, kütüphane olacak. Burada bayanlarımız birçok sosyal aktiviteyi beraber iletişim halinde gerçekleştirecek. Şehrin merkezinde olması sebebiyle ulaşımı rahat bir mekân olacak. Bayanlarımızın, BUSMEK ve diğer kurs merkezlerinde yaptıkları el işlerini nakdi kazanca çevirebilecekleri bir satış alanı da olacak.


BURFAŞ’ın kale projesinin ayrıntılarından bizlere de bahseder misiniz?

Kale bizim için çok önemli bir proje…  Uzun yıllar Orhangazi’nin gündemini oluşturdu. ‘Nasıl yapıldı, niye yapıldı, niye elimizden alındı’ gibi sorularla karşılaşıyorduk. Biz de kaleyi belediyemizin bünyesinde inşa ediyoruz. Hazırlanan bir proje ile BURFAŞ orada bir sosyal tesis yapacak. Bu yaza bitecek, müthiş manzarasıyla kalenin değeri artacak.

Festival konusunda çok başarılısınız, turşu festivali çok ses getirdi, zeytin festivali artık geleneksel oldu. Festivallerin daha çok turist çekmesi ve ses getirmesi için neler yapılmalı?

Öncelikle lansmana daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Festivallerin asıl amacı festivale konu olan değerinizi daha geniş kitlelere ulaştırmaktır. Geçen sene terör olayları sebebiyle festivallerimiz kendi içinde yapıldı, eğlence etkinliklerine pek yer verilmedi. Bu sene çok daha büyük hazırlıklar içerisindeyiz, çok daha güzel bir festival yapacağız. Geleneksel ata sporlarımızın da olduğu iki festival daha ekleyeceğiz. Biri yağlı güreş olacak diğeri de ok ve cirit olacak.

Nasıl bir Orhangazi hayal ediyorsunuz?

Hayalim elbette yaşanabilir, güzel bir Orhangazi’nin olmasıdır. Çünkü Orhangazi, Bursa için çok önemli bir değer. 80 bin nüfusa sahip, 550 milyon dolarlık ihracata sahip olan bir potansiyel. Çok önemli değerlere sahip olmasına rağmen şehirleşmesi paralel şekilde olmamış bir ilçe. Bu yüzden önce ilçemize bir vizyon katmak istiyoruz. Alt yapı çalışmalarını bitirdik şimdi üst yapıyı yapmak istiyoruz. İki büyük meydan projemiz var, caddelerimizi düzenleyeceğiz, kültür merkezleri yapacağız. Orhangazi’yi her açıdan modern bir kent haline getirmek istiyoruz. 

Görüntüyü izlemek için tıklayınız

Diğer Haberler