Menu

Başkan'ın Bir Yıl Değerlendirme Toplantısı

Yazdır / Tarih: 2015-04-01

Belediye Başkanı Neşet Çağlayan yerel basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda bir yıllık çalışmalarını değerlendirdi. Titiz Pastanesi’nde yapılan toplantıya, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Kaya, Belediye Başkan Yardımcıları Şemsi Kılıç ve Necmettin Şahin ile Meclis üyeleri de katıldı.

 

TANITIM FİLMİ İLE BAŞLADI

Belediye’nin bir yıllık hizmet değerlendirme toplantısı Orhangazi’nin tanıtım filminin seyredilmesi ile başladı. Sinevizyon yardımıyla basın mensuplarının beğenisine sunulan tanıtım filminde; Bursa’nın ufak teker taşları türküsü eşliğinde ilçenin doğal ve tarihi güzellikleri öne çıkartıldı. Basın mensupları ve meclis üyeleri tanıtım filmine karşı beğenilerini alkışlayarak gösterdi.

 

30 MART MİLATTIR

30 Mart seçimlerini Orhangazi için bir milat olarak değerlendiren Başkan Çağlayan, “Daha önce mücavir alanı dahilinde hizmet üreten Belediye’den ilçe sınırları içindeki her karış toprağa ve buralarda yaşayan halkına hizmet götüren bir Belediye’ye dönüştük. Çalışmalarımızın ana noktasına insanı oturttuk. İnsan odaklı hizmet anlayışını destekleyici unsurları da vardı. Hizmet belediyeciliği yapacağız demiştik. Sosyal belediyeciliğe önem vereceğiz demiştik. Katılımcı belediyecilik konusunda en fazlasını yapacağız şeklinde vaadimiz olmuştu. Kültürel belediyeciliğe önem vereceğimizi ve çevre dostu belediyecilik konusunda da hassas olacağımızı ifade etmiştik. Süreçte halkımıza bu noktalardaki vaatlerimiz doğrultusunda hizmet etmeye çalıştık” diye konuştu.

 

KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Çağlayan, halkın daha rahat ulaşabilmesi adına kapısını sonuna kadar açık tuttuğuna dikkat çekerken, “Gönlümüz zaten açıktı, kapımızı da açtık” dedi.

 

BELEDİYE 19 MİLYON VBORÇLA ALINDI

Görev süresi içerisinde geçmişle uğraşmaktan uzak durmaya gayret gösterdiğini söyleyen Çağlayan, “Kendi yapacaklarımızın ifade edilmesini daha mantıklı gördük. Ancak bazı noktalarda bilgi vermek zorunda kaldık” dedi. Belediye’nin mali durumu hakkında bilgiler veren Çağlayan, “Görevi devraldığımız tarih itibariyle Belediye’nin kayda giren borcu 11 Milyon’dan fazlaydı. Faturalandırılmayanlarla birlikte bu rakam 13 Milyon Lira’ydı. Belde belediyelerinden aktarılan borçlarla birlikte Orhangazi Belediyesi’nin toplam borcu 19 Milyon Lira oldu. Bütçesel imkanlara karşı yapılanlar ve bırakılan borç ortadadır. Yorum yapmayacağım” dedi. Borç edebiyatı yapmadıklarını söyleyen Başkan Çağlayan, hizmet üretmeye devam ettiklerini söyledi.

 

BELEDİYE GİDERLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

2014 yılının ilk üç ayında Orhangazi Belediyesi’nin 8 Milyon 322 Bin Lira geliri olduğunu anlatan Çağlayan, “O dönemde genel idareden aylık ortalama 2.3 Milyon lira gelirken, biz göreve geldikten sonra bu rakam 600 Bin Lira’ya düştü. Şimdiler de hükümetin borç ertelemesi ile birlikte 1 Milyon’a çıktı. İlk 3 aydaki 8 Milyon’luk gelire karşı, sonraki 9 ayda toplam gelirimiz 19 Milyon Lira olarak gerçekleşti. İlk 3 aylık giderler ise 12 Milyon 306 Bin Lira. Yani aylık ortalama 4 Milyon 102 Bin Lira harcanmış. Bizim dönemimizdeki 9 aylık süreçte yapılan toplam harcama miktarı 32 Milyon 727 Bin Lira. Yani aylık ortalaması 3 Milyon 636 Bin Lira. Bazen savurganlık yapılıyor gibi söylemler duyuyorum. İlk üç ayda sadece 50 Bin nüfuslu Orhangazi için harcama yapılırken, sonraki 9 ayda eski belde ve köylere de hizmet aktarılmaya başlanmasıyla birlikte 76 Bin nüfuslu 31 mahalleli bir Orhangazi’ye harcandı” diye konuştu.

 

BAŞBAKANLIK ARŞİVİ’NDEN BELGE

Toplantıda “Yeni Orhangazi” söylemine dikkat çeken Başkan Çağlayan, Osmanlıca asılları ile birlikte Başbakanlık arşivlerinden alınan belgeleri göstererek “O günkü Arapzade Mahallemizin muhtarının ve imamının, Tekke mahallemizin muhtarı ve imamının, Muradiye Mahallesi muhtarı ve imamının, Camikebir Mahallesi muhtarı ve imamının imzasıyla 1913 yılında talepte bulunuluyor, 12 Mart 1914 yılında da Padişah Mehmet Reşat imzasıyla Orhangazimizin ismi Pazarköy’den Orhangazi’ye dönüşüyor. O tarihte Pazarköyümüz Orhangazi olmuş ama bugün itibariyle baktığımızda hala Orhangazi olamamış bir şehirle karşı karşıyayız. İnşallah Orhangazi’yi yeni, modern, bölgenin cazibe merkezi haline dönüştürmekte bu ekibe nasip olacak” dedi.

 

ÜNLÜ’YE NE KADAR DUA ETSEK AZ

Toplantıda, eğitimden, kültüre, sosyal yaşama, kent hayatına kadar yapılan bir çok yatırım hakkında bilgiler veren Başkan Çağlayan, Amfi Tiyatro’da yapılan çalışmaları aktarırken, “Rahmetli Turgut Ünlü’ye ne kadar dua etsek az. Amfi Tiyatro ilçemize kazandırdığı önemli bir eser. Sahip çıkmak daha da güzelleştirmek bizlere nasip oldu” dedi.

 

122 YILA KARŞILIK 2 YIL

Asfalt çalışmalarının Orhangazi’nin en önemli gündemi olduğunu anlatan Çağlayan, “Aslında asfalt bir yıl önce başladı. Ancak hava şartları ve altyapı çalışmaları müsaade ettikçe ilerleyebildik. En ciddi sıkıntı çarşıda yaşanıyor. Altyapı çalışmaları da en son bu bölgeye geldi. Hava müsaade ettikçe asfalt durmadan devam edecek. 122 yıllık Belediye’nin yaptığı tüm asfalt, kaldırım ve parke taşı düzenlemelerini 2 yıl içerisinde tamamlayacağız. Sonrasında ise merkezde enerji hatları yer alına alınmış, prestij noktalar olan Yalova ve Gemlik caddeleri modern şekilde aydınlatılmış, mobese sisteminin kurulu olduğu bir Orhangazimiz olacak” dedi.

 

CUMHURİYET ALANI BÜYÜYECEK

Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Alanı için proje hazırladığını açıklayan Çağlayan, “Mevcut bir proje var. Buda gözetilerek ilave çalışmalar yapılacak. Meydan projesi iki aşamadan oluşacak. Birincisinde mevcut meydan düzenlenecek. İkincisinde ise Cumhuriyet Alanı ile Gazi Orhanbey Camii arası boşaltılacak. Burada Doğan Güllü İş Merkezi çevresindeki istimlak işlemleri de tamamlanıp, o bölgede anayola kadar açılmış olacak” dedi. Çağlayan, meydan ile cami arasındaki dükkanların yıkımı konusunda tarih vermeyip, ikinci aşamada yıkılacaklarını işaret ederken, “Cami karşısındaki otoparkın bulunduğu bölgede Osmanlı çarşısı yapılacak. İstemeleri halinde ara kısmındaki esnaflara buralardan yer verilecek” dedi.

 

KANAL ORHANGAZİ ÇALIŞMALARI

Orhangazi’ye yapılacak kültür merkezi ile ilgili projenin hazır olduğunu kaydeden Çağlayan, “MYO taşındıktan hemen sonra 8 Bin m2 kapalı alanı olan kültür merkezi inşası başlamış olacak” dedi. Kanal Orhangazi projesiyle ilgili bilgi veren Çağlayan, “Projenin aslı Nadir deresinin kaynağından başlayarak göle kadar ıslah edilmesini içeriyor. Proje çalışması sürüyor. İlk etapta İznik yolundan başlayarak göle kadar olan kısımda dere ıslahı yapılacak. Ardından da Nilüfer’de olduğu gibi çevre düzenlemesi yapılacak” diye konuştu.

 

ILICA’YA PROJE HAZIRLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin Ilıca için proje hazırladığını ifade eden Çağlayan, “Ilıca’da doğal güzelliği bozmadan bir tesis yapılacak” dedi. Çağlayan, Gölpark konusunda ise binanın tespit çalışmalarının sürdüğünü ardından devirle ilgili girişim yapılacağını bildirdi.

 

TURŞU İŞLEME MERKEZİ İSTİYORUZ

Karsak Mahallesi bölgesinde zeytin işleme merkezi inşa edileceğini söyleyen Çağlayan, “Bu alan yaklaşık 100 dönümden oluşuyor. Orhangazi, Gemlik, İznik ve Mudanya için zeytin işleme merkezi yapılacak. Alanın 50 dönümlük kısmına da turşu işleme merkezi yapılsın istiyoruz. Gedelek’teki turşu üretenler için önemli olan bu projeyle ilgili girişimlerimiz var” dedi.

 

YENİ ORHANGAZİ 2R1N İLE KURULUYOR

İlk defa seçim döneminde ifade ettiği Recep Tayyip Erdoğan, Recep Altepe ve Neşet Çağlayan anlamındaki 2R1N formülüyle ilgili de açıklamalarda bulunan Çağlayan, “Bazıları komik bulmuştu. Yeni Orhangazi’nin temeli bu formül ile atılıyor. Birçok projenin hayata geçmesinde Büyükşehir ve genel idareden destek alındı” ifadelerini kullandı.

 

ALT GEÇİT YAPILACAK

Kaymakamlık lojmanının olduğu bölgeden Muradiye Mahallesi’ne geçişi sağlayacak olan alt geçitle ilgili çalışmaların sürdüğünü açıklayan Çağlayan, “Projelendirme işlemi bitti. Nisan ayı Meclisi’nde karar alacağız. Sonra da çalışma başlayacak” dedi.

 

 

 

Diğer Haberler