Belediye Baskani Neset Çaglayan Bursa Shareton Otel’de Yapilan Orhangazi-Gedelek Tursu Festivalinin Tanitim Toplantisina Katildi
Yazdır / Tarih: 2014-09-18
Bu yil ilki gerçeklestirilecek olan Orhangazi-Gedelek Tursu Festivalinin tanitim toplantisi Bursa Shareton Otel’de yapildi. Bursa basini ve ilçe protokolünün katildigi kahvaltili toplantida Gedelek Tursusunun her yönü ile marka haline getirilmesi ve tursunun tanitilmasinin amaçlandigi kaydedildi. Bursa’daki toplantiya AK Parti Bursa Milletvekili Ismail Aydin, Orhangazi Kaymakami Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Baskani Neset Çaglayan, Bursa Büyüksehir Belediye baskan vekili ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ergün Efendioglu katildi.
Orhangazi’nin Gedelek mahallesinde 50 yili askin bir süredir ayakta bulunan ve önemli markalari bünyesinde barindiran Gedelek Tursularinin, marka ve tanitimi için bu yil ilk kez gerçeklestirilecek olan Tursu Festivali’nin tanitim toplantisi Bursa’da yapildi. AK Parti Bursa Milletvekili Ismail Aydin, Orhangazi Kaymakami Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Baskani Neset Çaglayan, Bursa Büyüksehir Belediye baskan vekili ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ergün Efendioglu’nun katildigi ve Bursa medyasi ile Bursa medyasinin önemli yazar kadrosunun yer aldigi kahvaltili tanitim toplantisi Orhangazi, Gedelek ve tursunun tanitimini içeren bir tanitim filminin izlenmesi ile basladi.
Efendioglu; Markalasmak için her adimi atacagiz
Tanitim toplantisinin açilis konusmasini yapan Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ergün Efendioglu, markalasmanin önemine vurgu yaparak, iller, ilçeler markalari ile anilir, markalari ile önem kazanir. Markalari ile taçlanir dedi. Efenoglu örneklendirmeler de yaparak, Inegöl köftesi ve mobilyasi, Çorum leblebisi ile bilinir ve markalasmistir. Fakat Orhangazi dedigimizde aklimiza herhangi bir ürün ve marka gelmemektedir. Hal böyle olunca bizler de Orhangazi’nin dinamikleri olarak markamizi yaratmaya, ilçemizin önemli degerlerinden olan tursumuzu öne çikarmaya karar verdik. Orhangazi’de tursuculuk yaklasik 50 yildir yapilmakta. Bugün Orhangazi’de yaklasik 50 adet irili ufakli isletme bulunmaktadir. Yüzde 80’i kadin olmak üzere de 2 bin kisiye istihdam saglamaktadir. Çarpan etkisiyle de yaklasik 10 bin kisiye ekmek kapisi olmaktadir. Gedelek’te yillik 50 bin ton tursu üretilmekte ve bu üretimden yillik ciro 7 milyon dolari ihracat, toplam 110 milyon TL olusmaktadir. Salatalik, biber, domates olmak üzere, 55 çesit sebze ve meyvenin tursusu yapilmaktadir. Biz de bu durumda tursumuza sahip çikmaya, tursumuzun markalasmasini saglamak adina böyle bir festival düzenlemeye karar verdik. Bu yil ilkini gerçeklestirecegimiz bu dogrultuda ulusal ve uluslar arasi fuarlarda tursumuza yer vermeye basladik. Tursumuzun üretiminde en önemli unsur olan Gedelek Pinarbasi suyunu referans alarak, ürünümüz için cografi isaret çalismasi baslattik ve resmi basvurumuzu yaptik. Yine ürünümüz için logo ve maskot çalismasi yaptik ve logo tescillerini aldik. Markalasma konusunda da yalniz degiliz. Ankara Çubuk tursuculugu da markalasma adina çalismalar yapiyor. Biz istiyoruz ki Orhangazi denildiginde Tursu, tursu denildiginde de Orhangazi akla gelsin istiyoruz dedi.
Çaglayan: Orhangazi tasidigi degerlere sahip çiksin istiyoruz
Daha sonra söz alan ve festivalin organizasyon sorumlularindan olan Orhangazi Belediye baskani Neset Çaglayan Orhangazi’nin geçmiste degerlerine sahip çikamadigini belirterek, zeytinin en iyisi en kalitelisi Orhangazi’de yetismesine ragmen isim hakkini ve markasini Gemlik’e kaptirmis bir ilçeyiz. Iznik Gölü’nün yüzde 51’i Orhangazi sinirlarinda olmasina ragmen gölün ismini Iznik’e kaptirmisiz. Ancak artik Orhangazi istiyoruz ki degerlerine sahip çikan bir ilçe olsun. Böyle bir dönemin baslamasi gerekiyordu. Bu noktada basta sayin milletvekilimiz olmak üzere sayin kaymakamimiz, sayin ticaret ve sanayi odamiz. Yani Orhangazi için karar vericiler ve ilçe dinamikleri bir araya gelmek suretiyle ve elele vererek hem bu degerlerin reklaminin yapilmasi hem de bu degerlerin Orhangazi’ye maledilmesi noktasinda çalismalar baslattik. 27-28 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Gedelek Tursu festivali de bu çabanin bir ürünü olarak ortaya çikti. Gedelek tursusunun kalitesini ve tadini hepimiz biliyorduk. Istiyoruz ki Gedelek tursulari artik marka olarak da sofralardaki yerini almis olacak. Bizler Orhangazi’nin Bursa ekonomisine, Türkiye ekonomisine katkisinin, katkilarinin artik karsiligini almasini istiyoruz. Yillik 450 milyon euro ihracat katkisi ile beraber, ülke ve Bursa ekonomisine büyük katki saglayan bir ilçenin artik ilimizde de ülkemizde de hak ettigi degere ulasmasini istiyoruz. Bu festival de Orhangazi’nin gelismesine, taninmasina ve daha güzellesmesine katkisi olacagina inaniyorum dedi.
Kaymakam Yurdaer; Tursunun çagin sartlarina uygun gelismesini saglamayi amaçliyoruz
Daha sonra konusan Orhangazi Kaymakami Mustafa Selman Yurdaer, Orhangazi’de çok önemli bir tarimsal ürün olan tursunun daha da gelistirilmesi ve markalasmasi için cografi isaret çalismasi baslattiklarini belirterek, valiligimiz Bursa genelinde tarimsal ürünler için bir cografi isaretlendirme çalismasi baslatti. Bu çalismalar kapsaminda çesitli toplantilar yapildi. Bu toplantilar esnasinda biz de Orhangazi için Gedelek Tursularinin cografi isaret tescili almasi için basvuru yaptik. Festival fikri de bu noktadan sonra ortaya çikmis bir çalisma dedi. Tursu üretiminde anlayisin da degisecegini belirten Yurdaer, Gedelek’te 50 civarinda isletmemiz var. Bu isletmelerimizin daha güzel ortamlarda üretim yapmalari, tursunun gerçek bir marka haline getirilmesi için de festival ile birlikte farkli çalismalar da yapacagiz dedi.
Baskan vekili Abdülkadir Karlik; Büyüksehir olarak destekliyoruz
Daha sonra söz alan Bursa Büyüksehir Belediye baskan vekili Abdülkadir Varlik ise Bursa’nin yakin bir tarihte UNESCO dünya miras listesine girdigini belirterek, artik bütünsehir yasasi ile bütün Bursa ilçeleri ile birlikte hareket ettigini belirterek, Büyüksehir olarak ilçelerimizdeki bu tür etkinliklere her zaman destek olmaya gayret gösteriyoruz dedi.
Ismail Aydin;
Toplantinin son konusmacisi Ak Parti Bursa Milletvekili Ismail Aydin, kisa bir süre önce mecliste Büyüksehir yasasi ile ilgili çalisma yaptiklarini belirterek, bu yasada bizim sürekli savundugumuz bir deger vardi. O da suydu. Özellikle büyüksehirlerin bütün degerlerinin gün yüzüne çikarilmasini saglamak. Büyüksehir eli ile bütün ilçelerimizdeki, belde ve mahallerimizdeki tüm degerleri gün yüzüne çikarmayi hedefliyoruz. Bu düzenleme, seçimlerin üzerinden az bir zaman geçmesine ragmen yavas yavas meyvelerini vermeye basladi. Bursa’da da bütün gölgede kalmis gün yüzüne çikmayi bekleyen degerleri de teker teker ortaya çikarmaya basladik dedi. Gedelek tursulari ile ilgili çok da fazla reklama ihtiyaç duyulmadigina vurgu yapan Ismail Aydin, Gedelek tursulari su an hem dünya hem de Türkiye’de taninan bir ürün. Bize düsen bu degere sahip çikmak. Bu degerli Bursa’nin degerleri arasina katmak. Bu konuda düzenlenen festivale katkilarindan dolayi Belediye baskanimiz Neset Çaglayan ve Ticaret ve Sanayi Odamiza tesekkür ediyoruz. Çok iyi ve önemli bir degeri yakaladilar. Çünkü ihracat rakamlarina bakildiginda Gedelek tursusunun önemini daha iyi anlayabiliyoruz dedi.
Katilimcilara Tursu hediye edildi
Toplantinin bitiminde katilimcilara ve basin mensuplarina içerisinde tursu çesitlerinin oldugu bir sepet hediye edildi. Gedelek logosunun ortaya çikarilmasinin anlatildigi toplanti logo önündeki hatira fotografi ile sona erdi.