Belediye Baskani Neset Çaglayan, TRT Tarafindan Hazirlanan Hayatin Renkleri Programi’nin Konugu Oldu
Yazdır / Tarih: 2014-11-12
Ankara’da bulunan TRT stüdyolarinda gerçeklestirilen ve Orhangazi’de daha önce çekimleri yapilan görüntüler esliginde yapilan programda program yapimcisi ve sunucu Tolga Gören’in sorularini yanitlayan Neset Çaglayan, Orhangazi’nin zeytininden, tursusuna, festivallerden, belediye çalismalarina ve turizm potansiyeline kadar bir çok konularda bilgilendirme yapti.
HIZMETE SEVDALI OLDUGUM IÇIN BU GÖREVE TALIP OLDUM
Sunucunun son dönemlerde adindan sikça söz ettiren ilçe Orhangazi diye girdigi yayinda belediye baskani Orhangazi’nin sanayi ve tarim kenti olduguna vurgu yapti. Neset Çaglayan’in tanitiminin yapildigi programda, Neset Çaglayan belediye baskani olma nedenini su sözlerle yanitladi; Uzun yillardir Orhangazi’de ama sivil toplum örgütlerinde, ama siyasi görev yapmis birisiyim. Dolayisiyla, bu görev alma noktasindaki amacimiz Orhangazi’ye hizmet edebilme sevdasidir. Yediden yetmise, dogumdan ölüme kadar o kentte yasayan insanlarin sorunlariyla hemhal olmak sevdasi oldugu için biraz da kendi karakter yapima çok uygun buldugum için bu göreve soyundum. Parti büyüklerimizin de uygun görmesi ile birlikte Orhangazi’ye hizmete basladik.
ORHANGAZI BURSA IÇIN ÖNEMLI BIR ILÇE
Orhangazi’nin Bursa ve Türkiye için önemli bir ilçe oldugunu vurgulayan Neset Çaglayan, Orhangazi ihracat kalemlerine bakildiginda Türkiye’de 51 ilden daha çok ihracat yapan bir ilçe. 500 milyon dolari asan ihracat rakami ile Türkiye’nin de ihracatina ciddi katki koyan bir ilçe. Ama bütün bu sanayideki gücü ile birlikte sehrin kendisini ifade etmede eksiklikleri oldugu kanaatindeydim. Sehirlesme noktasinda Orhangazi’nin büyük eksiklikleri oldugu kanaatindeydik. Seçim programlarimizda da agirlikli olarak Orhangazi’nin sehirlesmesi noktasinda çalismalar yapilmasi gerekliligini hep söyledik. Çalismalarimizi da bu dogrultuda sürdürmeyi düsünüyoruz. Engelliler ve yaslilar için de Orhangazi’de projeler gelistirdik. Belediyecilik isi çok kapsamli. Orhangazi’de yapisal eksiklikler var, tamamlanmasi gereken kisimlar var. Insanlarin eksikliklerinin de giderilmesi gerekiyor. Bunun da sosyal belediyecilik ile olacagi kanaatindeyim. Bu noktada projelerimiz agirlik kazanacak.
ZEYTININ ISLEME MERKEZI ORHANGAZI OLACAK
Sunucunun zeytin ve zeytinin islenip ambalajlanmasi konusundaki sorusuna Neset Çaglayan, o noktada istedigimiz yerde oldugumuz söylenemez. Bizim tarimsal alanlarimizi düsündügümüzde zeytin büyük bir bölümünü kapsiyor. 1 milyon 780 bin adet zeytin agaci ve dünyanin en kaliteli sofralik zeytininin yetistigi bir merkez Orhangazi. Ama hakettigi degeri ve yeri aldi mi derseniz. Bu noktada sikintilar var. Bize düsen ise bu eksiklikleri tamamlamak. Su anda üretim disinda zeytinin ticaretinin yapildigi bir noktada Orhangazi bölgenin merkezi konumuna geldi. Son yillarda bu anlamda yapilan bir çok tesis ile birlikte Orhangazi’de zeytincilik ticaretinde merkez haline geldi. Bunun sonraki adimlari da var. Bu adimlari da biz belediye olarak destekliyoruz. Orhangazi sinirlari dahilindeki tüm vatandaslarimizin her konudaki sikinti ve talepleri bizi yakindan ilgilendiriyor dedi.
SANAYI BÜYÜK GÜÇ
Orhangazi’de sanayinin büyük bir güç oldugunu vurgulayan Neset Çaglayan, Orhangazi’de irili ufakli 30’a yakin önemli sanayi kuruluslari var. Otomotiv sektörüne hizmet veren bir çok fabrika ve isletmelerimiz var. Hala hazirda Orhangazi’ye fabrika ve tesis kurmak için de çok yogun bir talep var. Orhangazi ulasim alaninda olan bir ilçe. Istanbul-Izmit ve Bursa gibi sanayisi güçlü 3 ilin tam ortasinda yer alan bir ilçe. Dermiyolu, karayolu ve deniz yoluna çok yakin bir ilçe. Güçlü olan sanayimizin gelecekte çok daha güçlü hale gelmesi için çalisiyoruz. Otoyolun hizmete girmesi ile birlikte sanayi noktasinda taleplerin daha da artacagini düsünüyoruz dedi. Sunucu Tolga Gören’in peki bu durum tarimsal alanlar noktasinda bir tehdit olabilir mi? seklindeki sorusuna ise Neset Çaglayan, buna göre arazilerimiz var. Tarimsal alanlari koruyacak yapilarimiz ve arazilerimiz var. Dolayisiyla bu noktada bizler de hassas davraniyoruz. Sadece sanayilesmeye uygun arazilerin ihtasi noktasinda çalisiyoruz. Biz özellikle bacasiz sanayiye yada tarima dayali sanayiyi destekliyoruz. Bizim bu noktada tarima zarar verecek bir sanayilesmeye izin vermemiz asla mümkün olmayacak. Tarim alanlarini korumak da bizim görevimiz dedi. Orhangazi’nin gelecekte göçün artacagi bir ilçe olacagini vurgulayan Neset Çaglayan, göç için de önlemlerimizi aldik. Konut alanlari sanayi alanlarinin belirlenmesi gibi çalismalar es zamanli olarak sürdürülüyor.
ORHANGAZI’YE ASIL BIÇTIGIMIZ ROL TURIZM NOKTASINDA OLACAK
Belediye baskani Neset Çaglayan gelecekle ilgili olarak Orhangazi’ye asil biçtikleri rolün Turizm ile ilgili olacagini belirterek, Iznik gölünün yeterli sekilde degerlendirilmedigini düsünüyoruz. Bu nedenle Iznik gölü ile ilgili hayallerimiz var. Iznik Gölünün ekolojik dengesini asla bozmadan iç turizme ve bölge halkinin kullanimina açacagiz. Büyüksehir Belediyemiz ile birlikte ortak projeler yürütüyoruz. Iznik Gölünün gerek su sporlari açisindan, gerek tesislesme açisindan bakir dokusunu bozmadan biraz daha kullanilir hale getirelim istiyoruz dedi. Gürle dagi ile ilgili bilgi veren Çaglayan, Gürle daginda sezona hazirlik içindeyiz. Orada bir tesislesme ile birlikte burayi Türkiye’nin sayili yamaç parasütü merkezi haline getirmeyi planliyoruz.
ZEYTIN FESTIVALININ AMACI ZEYTINI HAKETTIGI YERE TASIMAK
Zeytin festivali ile ilgili bilgi aktaran Neset Çaglayan, zeytinin tanitimi ile birlikte bizim asil amacimiz festival sayesinde zeytini hakettigi yere tasimak. 36 yildir yapilan bir festivalimiz. Bu yil dolu dolu geçen bir festivalimiz oldu. Belki daha kapsamli hale getirilebilirdi. Biz de gelecek yillarda bu yönde düsünüyoruz. Festival Orhangazi için 36 yildir düzenleniyor olmasina ragmen, yeteri derecede tanitimi yapilamiyor. Bizim amacimiz gelecek yillarda bu festivali daha kapsamli hale getirmek dedi. Zeytinin bölge halki için en önemli geçim kaynagi oldugunun altini çizen Çaglayan, ancak biz alternatif ürünler ve bölge halkinin geçimi için farkli alternatifleri düsünme zorunlulugu da getiriyor dedi. Çaglayan Orhangazi’deki egitim hayati ve Üniversite insaati ile ilgili bilgi aktardigi TRT programinda egitimde de hem genel hem de yerel idarenin bir çok projesi oldugunu vurguladi. Neset Çaglayan’in çekimlerinin yapildigi Hayatin Renkleri programi 5 Aralik 2014 tarihinde TRT 3 ekranlarinda yayinlanacak.