Menu

Bursa Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ibrahim Tari, Belediye Çalisanlarina Deprem ve Diger Dogal Afetler Hakkinda Bilgi Aktardi

Yazdır / Tarih: 2014-11-27

 

   Orhangazi Belediye Baskan Vekili Mehmet Sahin tarafindan karsilanan Bursa Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ibrahim Tari, belediye çalisanlarinin bir araya geldigi nikah salonunda deprem ve diger dogal afetler hakkinda bilgi aktarimi sagladi. Dogal afetlerin kaçinilmaz bir gerçek oldugunu ve bir gün mutlaka meydana gelecegini söyleyen Tari, ‘Bundan kaçmak mümkün degil, sadece tedbir alinabilir. En yikici depremlerde bile nasil davranacagimizi tespit etmeliyiz. Çalismalarimizi yaparsak galip geliriz. Yapisal çalismalardan sosyal çalismalara, deprem öncesi ve sonrasi konusulmalidir’ diye konustu.

            Depreme dair her sey

   Tari konusmasinin devamin da ise deprem ile alakali bilinmesi gereken her seyi su ifadeleri ile anlatti. ‘Yasamayi Ögrenme - Sarsinti Masasi Insanlarin ve doganin en zamani belirsiz felaketlerinden biri olarak görülen deprem, oldugu anda ve sonrasinda yasananlariyla büyük bir dogal afet olarak görülmektedir. Depremler, her an siddetle, aniden ve bir ön uyari olmadan günün her saati olusabilirler. Eger deprem nüfusun yogun oldugu bir bölgede olusursa, ciddi hasar, yaralanma ve ölüme neden olabilmektedir. Deprem esnasinda güvenlikle ilgili garantili bir sekil ya da metod olmamasina ragmen, birçok riski tanimlayarak ve bilgi edinerek dogru davranis ve hazirliklari olusturma, depremde görülen zararlari ciddi oranda azaltmaktadir. Artçi sarsintilar ise Ilk depremin ardindan gelen ve daha siddetli ya da daha az siddetli olarak olusan sarsintilardir. Deprem, Beklenmedik anda yerin altinda kitlesel olarak hareketlerin ya da yer sarsintilarinin, çesitli salanlimlar ile yeryüzünde hissedilmesidir.’dedi.

            Binalarin fiziki dayanikliligi belediyenin sorumlulugunda

  Ilçede bulunan bina yapitlarinin fiziki dayanikliliginin belediye yetkileri tarafindan denetlenerek kuvvet aktarimi yapilmasi gerektigini bildiren Tari, buna kentsel dönüsüm projelerinden örnek verdi. Tari, yapim asamasinda binalarin fiziki dayanikliliginin ölçülmesi gerektigini bir kez daha hatirlatarak, ‘yapimi biten bir binanin üzerinde temel düzenlemeler yapilmamalidir. Üstüne kat daire çikma gibi islemlerde kaçinilmalidir.’ Dedi.

            Ev esyalarini sabitleyin

   Afetlerden birçogunu verdigi örneklerle anlatan Tari, en sik yasanan dogal afetler arasinda depremlerin toplum tarafindan genellikle hep gece oldugunu bilinmesinin yanlis bir kavram oldugunu söyledi. Tari, ‘depremlerin hepsi gece olacaktir diye bir kavram yoktur. Deprem bizleri gündüz is yerlerimizde de yakalayabilir. Fakat günümüzün çogunu evlerimizde geçirdigimiz için, yasam alani olan evlerimizde bir dizi önlem tedbirlerini almaliyiz. Buna seyyar ev esyalarimizi sabitleyerek baslayabiliriz. En önemlisi yatak odamizda gardiroplarimizi sabitleyelim, deprem aninda uyurken altinda kalmak istemiyiz. Ayrica evlerimizde bulunan o devasa avizelerimize de bir çözüm bulmaliyiz. 

Diğer Haberler