ÇAĞLAYAN GÖL HAVZASI ÇALIŞTAYI PROGRAMINA KATILDI
Yazdır / Tarih: 2016-06-06
Bursa Valiliği'nin himayesinde, İznik ve Orhangazi İlçelerinin Kaymakamlıkları, Belediye Başkanlıkları, Meslek Yüksekokulları, Sanayi ve Ticaret Odaları, Ziraat Odaları ve ilgili kurumların işbirliği ile "İznik Gölü Havzasına Doğal Yaklaşımlar" adlı çalıştayı bugün başladı. oturum ile gerçekleşecek olan çalıştay İznik Devlet Su İşleri Sosyal Tesislerinde “Suya Düşen Işık” adlı İznik Gölünü anlatan film gösterisi ile başladı. Açılışın ardından protokol konuşmalarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2.Bölge Müdürü Yahya Güngör, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ve Orhangazi Kaymakamı Dr.Yalçın Yılmaz protokol konuşmalarını yaptı.
GÜNGÖR; İZNİK GÖLÜ VE HAVZASI EŞİ BULUNMAZ BİR DEĞERDİR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 32.Bölge Müdürü Yahya Güngör İznik gölü ve havzasının eşi bulunmaz bir değer olduğunu belirtti. Daha sonra kürsüye gelen İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise İznik Belediyesi ve Kamu Kurumları ile birlikte yürüttükleri çeşitli projeler ile ilgili bilgi aktardı. Osman Sargın, İznik ve İznik Gölü’nün turizmden daha fazla pay alması, bunu yaparken de gölün doğal yapısının mutlaka korunması önceliğinden söz etti.
ÇAĞLAYAN; GÖLÜ KULLANARAK DA KORUYABİLİRİZ
Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, İznik Gölü’nün korunması, gelecek nesillere daha temiz aktarılması için yapılan bir çalıştayın İznik ve Orhangazi için büyük önem taşıdığını belirterek, göl her iki ilçemizin de ortak değeri. Cenabı Allah’ın bütün güzellikleri bol bol bahşettiği bir coğrafyada yaşıyoruz dedi. Çağlayan, sunucunun da ifadesine vurgu yaparak, belki de bu çalıştayın ana temasını bu ifade oluşturacaktır. Tema şu; hem İznik Gölü’nün kullanılarak korunması, korunurken de aslında yaşatılması gerektiği konusunda çalıştayın amaçları arasında yer alması gerekiyor. Sadece elimizdeki bu değeri korumak değil, aynı zamanda bu bölgede ve dışarıdan bu bölge dışından buralara gelenlerin kullanabilecekleri bir hale gelmesi gerekiyor dedi. Çalıştayda tüm bunların konuşulacağını belirten Çağlayan, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolunun da devreye girmesi ile birlikte çok daha geniş bir teveccüh görecek bir bölge. Bölge en fazla 2 saatlik bir yolculuklta Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun bir anda ulaşabileceği bir nokta. Bundan sonraki süreçte İznik Gölümüzün hem tanıtımını daha rahat yapacağız hem de bir şekilde koruyarak kullanma noktasında da yapacağımız çalışmaları da artırmak zorunda kalacağız dedi. İznik Gölü’nün İznik yakasının değerlerinin yanı sıra Orhangazi yakasının da büyük değerler taşıdığına vurgu yapan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi Belediyesi ve Kaymakamlık olarak bu dönemdeki bütün hedeflerini Orhangazi’nin turizme yönelik yüzünü ortaya çıkarmak, daha da ön plana çıkarmak. Bu hedefler doğrultusunda da çalışmalarımızı şekillendiriyoruz dedi. Orhangazi sanayisi ve tarımsal değerleri ön plana çıkmış bir kent. Ancak buna biz bir de turizmi ilave etmenin gayretleri içindeyiz.
Orhangazi için farklı bir parantez açılması gerekiyor. Çalışmalarımızın büyük bir bölümünü ilçenin turizme yönelik yüzünü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz dedi. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın çalıştayda gerçekleştirdiği sunumda Eko Turizmin İznik için önemine dikkat çekerken, bu alanda ilçeye yatırım yapacak yatırımcılara belediye olarak destek verdiklerini belirtti.İznik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Eko Turizm Tesislerini katılımcılara anlatan Başkan Sargın bunun yanı sıra özel yatırımcıların kırsalda gerçekleştirdiği turizm tesislerini de katılımcılar ile paylaştı.Konuşmasında İznik Gölü ve kırsala yapılacak proje ve yatırımlara da değinen Sargın, çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Çalıştay kapsamında 1.oturum İznik Gölü Sulak alanının biyolojik çeşitliliği Uzman Biyolog Burçak Gönül, İznik Gölü Havzasında Çevre Etki ve Koruma Projeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Çevre Mühendisleri Salih Yaşar ve Gülşah Karakullukçu, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Pirselimoğlu Batman tarafından gerçekleşti. 2,3 ve 4. oturumlar haline gerçekleşecek çalıştay saat 20.00’da sona erecek.
Detaylı Bilgi ve Fotoğraflar İçin Tıklayınız