Orhangazi Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantısını Yaptı
Yazdır / Tarih: 2015-03-06
Orhangazi Belediye Meclisi Mart ayı toplantısını yaptı. Şenol Yelbey’in mazeretli olarak katılmadığı toplantıda 13 madde oy birliği, 1 madde de oy çokluğu ile kabul edildi. Belediye Meclisi’ndeki samimi hava dikkat çekerken, muhalefet partili üyeler toplantı öncesinde kendileri ile bir araya gelip Meclis gündemini değerlendiren Başkan Çağlayan’a teşekkür etti.
Belediye Meclisi’nin Mart ayı birinci birleşimi Belediye Meclisi toplantı salonunda yapıldı. Meclis’te 14 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.
SENTETİK SAHAYA YER TAHSİSİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Orhangazi için planladığı yatırımlardan birisi olan sentetik zeminli futbol sahasının yer tahsisi Meclis gündeminin birinci konusu oldu. Göl kıyısındaki mevcut futbol sahasının karşısındaki 15 Bin m2’lik alana yapılması planlanan sahanın yer tahsisi işlemlerini yürütmek üzere Encümen’e yetki verildi.
TARIM HİZMETLERİ GENİŞLEDİ
Orhangazi Belediyesi bir süre önce tarım hizmetlerini yürütmek üzere Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurmuştu. Çalışma alanının genişlemesine karar verilince birim kapatılıp yerine Kırsal Hizmetler Müdürlüğü kurulmasına karar verildi. Meclis, yeni müdürlüğün kurulma çalışmalarını Hukuk Komisyonu’na havale etti.
HÜRRİYET MAHALLESİ’NE KUR’AN KURSU
Diyanet, Hürriyet Mahallesi’ndeki Kubbeli Camii karşısında bulunan taşınmazlarının dini tesis alanına çevrilerek Kur’an Kursu yapılması amacıyla Belediye’ye müracaat etti. Belediye Meclisi’ne gelen konu İmar Komisyonu’na havale edildi.
CEM VAKFI’NIN TALEBİ KOMİSYONDA
Orhangazi Cem Vakfı Başkanı İmam Budak’ın Hürriyet Mahallesi’ndeki Belediye’ye ait arazide faaliyet gösteren Cemevi’nin yanında bulunan arsanın sosyal ve kültürel tesis alanı olması amacıyla Belediye’ye müracaat etmişti. Konuyu görüşen Meclis, inceleme yapılmak üzere Hukuk ve İmar Komisyonlarına havale etti.
Muradiye Mahallesi’nde anayolun hemen alt kısmındaki çıkmaz 105 m2’lik alana sahip sokağın sağlık tesisi alanına dönüştürülmesi yönündeki konu da İmar Komisyonu’na havale edildi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ İNCELENECEK
Belediye Meclisi, Camikebir Mahallesi üzerindeki bir apartmanla ilgili kentsel dönüşüm çerçevesindeki talepleri de değerlendirdi. Plan değişikliği talebi İmar Komisyonu’na havale edilirken, Başkan hassas bir konu olduğunu ve komisyonda olmayan CHP ve MHP’li Meclis üyelerinin de komisyon çalışmalarına refakat etmesini istedi. DP gurubu sözcüsü Nurettin Çetin’de Başkan Çağlayan’a katıldığını ve konunun ikinci birleşimde değil bir sonraki Meclis toplantısında görüşülmesini talep etti.
GÜRLE’YE YATIRIM
Meclis, Orhangazi’nin dış mahallelerinden olan Gürle’de eski muhtarlık binasının altında bulunan köy kahvesi, küçük depolar ve bahçenin kiralanmasını da görüştü. Başkan Çağlayan, 49 yıllığına kiralanması talep edilen yerlerle ilgili konuşurken, Orhangazi’nin geliştiğini ve eski köylerde de işletmeler kurulmak istendiğini söyleyerek, talebin bu yönde olduğunu belirtti. Kira süresinin yeniden değerlendirilmesi, yapılacak masrafların nasıl karşılanacağı konularının incelenmesi üzerine konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
DENETİM KOMİSYONU’NA CEVİZLİDERE SEÇİLDİ
Yılbaşından bu yana Belediye Meclisi’nde sert tartışmalara neden olan Denetleme Komisyonu’na DP gurubundan üye seçilmesi konusu yeniden Meclis gündemindeydi. Geçen ay komisyona seçilen Osman Levent Sarıoğlu’nun da istifasından sonra Meclis’te yeniden seçim yapıldı. Geçen aylarda yaşanan tartışmalar yerini esprilere bırakırken, DP gurubu boş oy kullandı. Seçimde 16 oy alan Hüseyin Cevizlidere DP gurubu adına Denetleme Komisyonu’na seçildi. Seçim sonucunun açıklamasından sonra Cevizlidere de görev almak istemediğini söyledi.
YENİ MEZARLIK İÇİN BÜTÇE AKTARILDI
Önümüzdeki hafta itibariyle kullanımına başlanacak olan yeni mezarlıkla ilgili son rötuşlarda yapılıyor. Belediye Meclisi, Zabıta ve Fen İşleri müdürlükleri bütçelerinden Mezarlıklar Müdürlüğü’ne 300 Bin lira ödenek aktarılmasını görüştü. Başkan Çağlayan, yeni mezarlık yerinde defin hizmetlerini Belediye’nin üstleneceğini, söz konusu ödeneğin de bu hizmetlerde kullanılacağını açıkladı. Konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
BELEDİYE UZMAN DESTEĞİ ALABİLECEK
Meclis’te, Belediye’de iş ve işlemlerin mevzuata uygun yapılmasının sağlanması ve personelin bilgi, becerilerinin geliştirilmesi, hizmette verimliliğin arttırılması amacıyla protokol ve sözleşme yapmak konusunda Hukuk Komisyonu’na yetki verilmesi istendi. Başkan Çağlayan, gerektiğinde uzman desteği alınabileceğini de ifade etti. Konu, Hukuk Komisyonu’na havale edildi.
BELEDİYE BORÇ ALACAK
Belediye Meclisi’nin son gündem maddesi ise kredi borçlanması oldu. Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi Belediyesi’nin eski dönemin borçları, kapanan belde belediyelerinden kalan borçlar ve eski dönemden gelen faturalandırılmamış borçlarla birlikte yaklaşık 19 Milyon borcu olduğunu söyledi. Buna karşılık daha önce 2 Milyon 300 Bin Lira merkezi bütçeden pay alınırken, son iki aya kadar 570 Bin Lira para geldiğini söyledi. İki aydır ise 1 Milyon civarında merkezi bütçeden pay alındığını ifade eden Çağlayan, “Belediye’nin aylık gideri 2 Milyon 300 Bin Lira civarında. Gelen pay bunu karşılamıyor. Bu sadece bizim değil, ütün Belediyelerin sorunu. Bu nedenle geçen yıl bir kısmını kullandığımız kredi borçlanmasından kalan 1,5 Milyon’luk kısmını da esnafa olan ödemeleri kapatmak adına kullanmak durumundayız’ dedi. Başkan Çağlayan, bunun bir süreç olduğunu ve yapılan düzenlemelerle gelecekte çözüme kavuşmasını arzu ettiğini ifade ederken, “Bunu siyasete dönüştürmeyelim. Önümüzde görünen en yakın çözüm Çakırlı’daki arsanın satışı. Bu benim, yada bir başkasının şahsi borcu, harcaması değil. Hiç olmazsa bu borçların faizini ödemekten kurtulmuş oluruz” şeklinde açıklama yaptı. Daha sonra yapılan oylamada 1,5 Milyon’luk kredi borçlanması oy çokluğu ile kabul edildi.