Menu

Orhangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü Mahmudiye Mahallesinde Büyük ve Küçük Bas Hayvanlarda Görülen Mavi Dil Hastaligina Müdahale Etti

Yazdır / Tarih: 2014-09-03

 

  Orhangazi’ye bagli Mahmudiye Mahallesinde büyük ve küçük bas hayvanlarda görülen mavi dil hastaligi için kurban bayrami öncesinde belediye ekipleri seferber oldu. Orhangazi Belediyesi, Büyüksehir Belediyesi Veterinerlik Müdürlügü ekipleri, Orhangazi Ilçe Tarim Müdürlügü bile birlikte hem kontrollere basladilar hem de gelen ihbarlari degerlendirerek Mavi Dil Hastaliginin oldugu yerlerde ilaçlama ve tedavi çalismasi baslatiyor.

           Mahmudiye’de çalisma yapildi

  Orhangazi’ye bagli Mahmudiye Mahallesinde de görülen mavi dil hastaligi kurban sezonun gelmesiyle kurbancilarin büyük korkusu haline geldi. Mavi dil ihbari mecburi Hastaliklar arasina girdiginden hastalik çiktiginin haberini alan Tarim Ilçe Müdürlügünün Veteriner hekimleri, Bursa büyüksehir ilaçlama ekipleri ve Belediyenin Veteriner Isleri Sube Müdürlügü ekipleri Mahmudiye köyüne gidip hastaligi yerinde tespit ettiler. Ilçe müdürlügünün elamanlari tarafindan bu Mahmudiye Mahallesinde Asilama çalismalari baslatacaklarini bildirdiler. Ekiplerce ilaçlanan ilaçlanan bölgede hastaligin çikisi hakkinda su bilgiler verildi: Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastaliktir. Mevsime bagli olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayisinin arttigi rutubetli zamanlarla, yagmurlu yaz günleri hastaligin en çok görüldügü zamanlardir. Bir sürüde hastalik sekillendiginde, hayvanlarin büyük bir kismi hastalanmasina ragmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanisira et ve yapagida kalite düsüklügü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastaliktir. Ancak kuzularda ölüm orani yüksektir. Koyunlardan baska sigirlar, keçiler ve yabani gevisenler de hastaliga yakalanir. Etken “Tatarcik” olarak bilinen sokucu sineklerin (Culicoides) hasta hayvandan emerek aldiklari kanda bulunur ve ayni sinegin saglikli bir hayvandan kan emmesi sonucu saglam hayvana geçer. Bu sinekler özellikle yagmurlu yaz günlerinin ardindaki rutubetli gecelerde aktiftirler.  Sigirlar belirgin bir hastalik belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarinda tasirlar ve hastaligin koyunlara bulasmasinda önemli rol oynarlar. Etken sokucu sineklerin olmadigi zamanlarda dahi sigir kaninda 14 hafta aktif olarak kalabilmektedir.

Diğer Haberler