Orhangazi Gedelek Tursu Festivali Basladi
Yazdır / Tarih: 2014-09-30
Orhangazi Gedelek Tursu Festivali basladi. Festivale katilan Ak Parti Bursa Milletvekilleri Ismail Aydin ve Hüseyin Sahin, Bursa Valisi Münir Karaloglu, Kaymakam Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Baskani Neset Çaglayan, Bursa Büyüksehir Belediye baskan vekili Atilla Ödünç, Ak Parti Bursa Il baskani Cemalettin Torun, Orhangazi TSO Yönetim kurulu baskani Ergün Efendioglu ve diger protokol üyeleri Mehter Takimi esliginde Gedelek meydanindan Pinarbasi tesislerine kadar kortej yürüyüsü gerçeklestirdi. Festival burada yapilan konusmalarla basladi.
Orhangazi Kaymakamligi, Belediye Baskanligi ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan organize edilen ve bu yil ilki gerçeklestirilen Gedelek Tursu Festivali kortej yürüyüsünün ardindan Pinarbasi’nda kurulan festival alaninda yapilan konusmalarla basladi.
Gedelek muhtari Mehmet Dönmez; OGTIM talebimiz var
Tursu Festivali’nin açilis konusmasini yapan Gedelek Muhtari Mehmet Dönmez, Gedelek’te üretilen tursunun Pinarbasi suyundan dolayi özel bir yere sahip oldugunu belirterek, Tursunun gelisimini saglamak için Gedelek’te bulunan Tuzla Bayiri bölgesinde Orhangazi Gedelek Tursu Isleme Merkezi kurulmasi için devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz dedi.
OTSO baskani Ergün Efendioglu; Tursunun marka olmasi için ugrasiyoruz
Daha sonra söz alan Orhangazi TSO Yönetim Kurulu baskani Ergün Efendioglu, iller ve ilçelerin ürünleri ve markalari ile bilindigini belirterek, bu ürünler cografi isaret alarak, bölgenin patentli ürünleri olurlar. Bugün Gedelek tursulari da sahip çikilmasi gereken ürünlerinden birisidir. Valimizi ziyarete gittigimizde Valimiz sayin Karaloglu Orhangazi’nin ürünlerine sahip çikilmasi gerektigini söylemisti. Biz de bu tavsiyeleri dogrultusunda ilçemizin önemli degerlerinden biri olan Gedelek tursumuz için çalismalara basladik. Gedelek tursulari Pinarbasi suyundan yapildigi için çok özel bir tadi var. Biz bu suyumuzu gida tahlil laboratuarinda tahlilini yaptirarak tursumuzun tadini bu sudan aldigina atifta bulunarak tursumuz için cografi isaret basvurusunda bulunduk dedi. Yapilan analizlerde bu suyun tursu kalitesinde önemli etkisi oldugunu belirten Efendioglu, ürünümüzü fuarlara götürmeye basladik dedi. Efendioglu tursuculuk ile ilgili ekonomik rakamlardan da söz ederek, tursuculuk Gedelek’te 1950’li yillarda basladi. Bugün 50 civarinda tursu firmasi faaliyet gösteriyor. Bu faaliyetlerden yillik ortalama 50 bin ton tursu üretilmekte, Türkiye ve dünyanin bir çok noktasina satisi yapilmakta. Bu satislardan yillik yaklasik 7 milyon dolari ihracat olmak üzere 110 milyon TL ciro elde edilmektedir. Yine tursu üretiminde istihdamin yüzde 80’ini kadinlarimiz olusturmaktadir. Yaklasik 55 sebze ve meyvenin tursusu yapilabilmektedir dedi.
Çaglayan; Ilçenin degerlerini ortaya çikaracagiz
Daha sonra kürsüye gelen Belediye Baskani Neset Çaglayan, Orhangazi’nin yillik yarim milyar dolara yaklasan ekonomik katkisi bulundugunu hatirlatarak, Orhangazi Bursa için büyük önem arzeden bir ilçe. Orhangazi’nin tasidigi potansiyeli yeterince yansitamadigi kanaatindeyiz. Bu ve benzeri çalismalarimizla Orhangazi’de gün yüzün
e çikmasi gereken ürünleri bir bir ortaya koyacagiz. Gerek Iznik gölümüzle, gerek Keramet Ilica kaplicalarimizla, gerek Gürle dagimizla gerek mesire alanlarimizla artik Orhangazi’nin su ana kadar farkina varilmayan degerlerini artik gün yüzüne çikaracagiz. Herkes Orhangazi’nin farkina varacak. Bu noktada baslatilan çalismalara Valilik, Büyüksehir Belediyemize, Kaymakamlik, Orhangazi TSO ve diger kuruluslarin büyük katki koydugunu görüyoruz. Orhangazi bugüne kadar tasinmasi gereken yere bir türlü gelemeyen bir ilçe. Su anda hali hazirda yürütülen alt yapi çalismalarinin yakin zamanda bitirilmesi ile beraber, üst yapi ile ilgili ve sehrin görselligi ile ilgili çalismalari bir bir hayata geçirecegiz. Böylece Orhangazi’yi transit geçilen bir ilçe olmaktan kurtaracagiz dedi.
Kaymakam Yurdaer; Tursu için iki asamali çalisma yapiyoruz
Orhangazi Kaymakami Mustafa Selman Yurdaer ise Gedelek tursusunun patent ve cografi isaret çalismasini devam ettirdiklerini belirterek, Orhangazi olarak mutlu bir gün yasiyoruz. Orhangazi’nin degerlerini ortaya çikarmak ve bu vesile ile Orhangazi’nin tanitimini yapmak için bu festivali düzenlemis bulunuyoruz. Cografi isaret kapsaminda Orhangazi’de iki ürünümüz oldugunu gördük. Zeytin ve Tursu. Zeytin festivalinin 36.sini yapacagiz. Zeytin bölgemizin en önemli ürünü. Zeytinde Gemlik yillar önce patenti aldigi için biz de Tursuya yöneldik. Bu konuda cografi isaret çalismasi baslattik. Ticaret ve Sanayi Odasi bu çalismalari büyük bir titizlikle yürütülüyor. Patenti de almak üzereyiz. Tursu üretimimiz ve tanitimi 50 yildir istenen seviyeye getirilememistir. Marka ve patent çok önemliydi. Ikinci asama olarak ise festivali planladik ve bugün bunu gerçeklestiriyoruz dedi.
Büyüksehir Baskan vekili Atilla Ödünç; Büyüksehir olarak bu festivalin yanindayiz
Daha sonra konusan Bursa büyüksehir Belediye baskani Atilla Ödünç Büyüksehir Belediyesi olarak bu festivale destek olmaktan dolayi mutlu olduklarini belirterek, bu degerlerin köylerden çikip dünyaya ulasmasini istiyoruz. Bu sektörün gelismesinde her zaman yanindayiz dedi.
Milletvekili Ismail Aydin; Isletmeler desteklenmeli
Festivalde daha sonra söz alan Ak Parti Bursa milletvekili Ismail Aydin, Festivalin geleneksel hale gelmesini temenni ederek, kisa süre önce mecliste Büyüksehir yasasini görüsürken, suna vurgu yaptik. Büyüksehirle beraber daha güçlü bir yerel yönetim tasarladik. Toplumun gizli kalmis degerlerinin gün yüzüne çikmasini tasarladik. Yerel seçim sonrasinda degerlerimizi bir bir gün yüzüne çikariyoruz. Bunlardan birisi de Gedelek tursusu. Gedelek tursusunun reklama ihtiyaci yok. 50 yillik geçmisi ile birikime sahiptir. Türkiye’deki rakipleri diyebilecegimiz özellikle diger bölgelerdeki Izmir ve Ankara Çubuk Gedelek’e rakip olabilecek durumda degildir. Bizim bugüne kadar bilgi ve birikimimiz digerlerinden daha fazla. Üretimimiz digerlerinden daha fazla. Pinarbasindan dolayi katkisiz bir ürün olmasi ile daha önemli bir yere sahibiz dedi. Festivalin bu isin birinci ayagi oldugunu ifade eden Aydin, aslinda üreticilerimizin diger sorunlari burada gündeme gelmedi. Çok güçlü üreticilerimiz var. Bunun yaninda desteklenmesi gereken esnaflarimiz ve isletmelerimiz var. Acilen bu köyde yada Orhangazi’de bir OSB olmaz ama yeni bir Tursu üretim merkezine ihtiyacimiz var. Yerel yönetimimiz ve Bursa Valiligimizle birlikte bu konuda da önemli isler yapilacagindan kuskumuz yok dedi.
Vali Karaloglu;
Törende son olarak söz alan Bursa Valisi Münir Karaloglu ise Bursa’nin bir sanayi kenti olmasi ile birlikte tarimsal ürünlerin önemli üretim merkezi oldugunu belirterek, geçen hafta Almanya’da Bursali sanayicilerimizin neler basardigini görmüstük. Burada, bu Osmanli köyü olan Gedelek’te de tursu festivalini yapiyoruz. Biz Bursa’da bir çok ürünümüze etkinlik yapariz. Kestanemize, Incirimize, biberimize, zeytinimize kirazimiza. Simdi de tursumuza festival yapma zamani geldi. Bursa bölgesinde yetistirilen 19 ayri ürünümüze ticaret odalarimiz, ticaret borsalarimiz eli ile cografi isaret alma çalismalarimiz devam ediyor. Bunu niye yapiyoruz. Ürünlerimiz tescil altina girsin, ürünlerimizin standardi belli olsun. Bundan sonra ürünlerden üretmek isteyenler bizim koydugumuz standartlara göre bu ürünlerini üretsinler. Ülkenin baska bir noktasinda üretilen tursuya Gedelek tursusu denemesin. Evlerimizde tursularimiz var. Her seyin taklitini yaparsiniz da bu Pinarbasi suyunun taklidini yapabilirmisiniz. Hayir. Gedelek tursusunu tursu yapan da bu mübarek sudur. Bunun için Gedelek tursusunu marka degeri olarak koruma altina almamiz gerek. Sayin TSO Baskanimiz Efendioglu’nu kutluyorum. Tursuya cografi isaret almakla is bitiyor mu? Hayir. Bundan sonraki hedef Avrupa Cografi isareti olmali. Gedelek tursusu ihraç edildigine göre bunun üretimini biraz modern hale getirip tanitimini yaparsak, çok daha fazla miktarda ihraç etme sansimiz da var. Türkiye’deki cografi isaret çalismalarimiz tamamlandiktan sonra Avrupa için çalisma baslatmak durumundayiz dedi.
Ilk üreticilere çinar ve sertifika
Konusmalarin ardindan Gedelek muhtarligi adina festival komitesi tarafindan Bursa Valisi Münir Karaloglu’na tursulardan olusan bir paket hediye edildi. Ardindan ise Bursa Valisi Karaloglu, Gedelek’te uzun yillardir üretim yapan üreticilere çinar fidani ve sertifika hediye edildi.
Cumhurbaskani adina çinar dikildi
Törenin bitiminde Festival alanina Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan adina bir çinar fidani protokol üyeleri tarafindan dikildi. Protokol üyeleri ardindan festival alaninda bulunan stantlari gezerek vatandaslarla sohbet ettiler. Protokol üyelerine daha sonra yöresel yemekler ve tursu ikrami yapildi.