Orhangazi’nin Düsman Isgalinden kurtulusunun 92.Yildönümü Kutlama Programi Cumhuriyet Alani’nda Yapilan Törenle Kutlandi
Yazdır / Tarih: 2014-09-10
Orhangazi’nin düsman isgalinden kurtulusunun 92.Yildönümü Kutlama programi Cumhuriyet Alani’nda yapilan törenle kutlandi. Orhangazi kaymakami Mustafa Selman Yurdaer, Garnizon Komutani Jand.Yzb.Ogün Demir, Belediye Baskani Neset Çaglayan, Cumhuriyet Bassavcisi Fatih Karabacak ile birlikte diger protokol üyeleri, Gaziler Dernegi mensuplari, sehit aileleri ve vatandaslar katildi.
Çaglayan; Kahramanlik destani 92 yil önce yazildi
Saygi durusu ve istiklal marsinin okunmasinin ardindan günün anlam ve önemine iliskin konusmayi belediye baskani Neset Çaglayan yapti. Çaglayan, 92 yil önce 10 Eylül 1922 yilinda güzel ilçemiz Orhangazi’nin 2 yil 2 ay süren isgal günlerinden kurtuldugu gün oldugunu belirterek, bugün bizim için farkli bir gün. Bugün her orhangazilinin bir daha yasanmamasi duaasinda bulundugu, ayni zamanda gurur duydugu gündür. Kurtulus günümüz hepimize kutlu olsun. 9 eylülde Izmir’in düsman isgalinden kurtulusuyla beraber, hükümet konagina Türk bayraginin çekilmesi ile beraber olusan moral ile halit Pasa komutasindaki ordumuz taarruza geçmis. 1 Tümen düsman mevzilerini bir bir ele geçirmistir. 10 Eylül 1922 sabahi dogu kolunun Hamzali-Findikli istikametinde siddetli çatismalar neticesinde bütün düsmanlari mevzilerinden çikarmis ve saat 10:00 itibari ile Orhangazi’ye girilmistir. Isgal yillarinda yurtlarindan sürülen Orhangazi halki daha sonra ilçeye dönmüs, Gürle bucagina yerlesmek zorunda kalmistir. Orhangazi’nin bugünlerine isik tutacak 1927 Hüdavendigar Salnamesinde Orhangazi için su ifadelere yer verilmistir. Yeteri gücü olmadigi halde, Yunan isgalinde halkinin yurtseverligi nedeniyle düsmanin içeri sokulmasina hayli engel olan pazarköy, kaçarken Yunanlilar tarafindan bu nedenle yakilmistir. Bu verimli, çaliskan ve bol kazançli halkin, çok yakinda uzun süredir tasidigi köy sifatini çagdas bir kent sifatina tasiyacagi kuskusuzdur. Adeta o gün bu yazilanlar bugünkü Orhangazi’ye isik tutmus, tarihinden ve bulundugu cografyadan aldigi güçle, hizla bölgenin ve Türkiye’nin güçlü ilçelerinden birisi haline gelmistir. Bu vatani kanlari ve canlari pahasina bizlere emanet eden basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere Orhangazi’nin kurtulusunda büyük gayretleri olan Ahmet Dervisbey ki sonradan Tarakçioglu soyadini almisti ve Refik Atay bey olmak üzere, dogu cephesindeki kahramanliklarini büyüklerimizden dinledigimiz, Orhangazi’nin kurtulusunda büyük emekleri olan Deli Halit lakapli Halit Karsialan ve tüm sehitlerimizi rahmetle ve minnetle aniyoruz. Onlar için methiyeler dizmek, sükran duygularini ifade etmek belki insanligimizin bir geregi. Fakat onlara asil müjdeyi milli sairimiz Mehmet Akif Ersoy veriyor. “Ey sehidoglu sehit. Isteme benden makber. Sana agusunu açmis duruyor peygamber” bizlere düsen ise bize emanet edilen bu güzel yurdu daha da ileriye tasimak. Daha da müreffeh, daha da yasanabilir bir cografya haline getirmektir dedi.
Halkoyunlari gösterileri ve sporculara ödül
Baskan Çaglayan’in konusmasinin ardindan ise Balgöç Orhangazi Subesi halkoyunlari ekibinin gösterisi sahnelendi. Günün anlam ve önemine iliskin siirlerin ardindan Cargill Ilkögretim okulu halkoyunlari ekibi bir gösteri sergiledi. Törenin son bölümünde ise çesitli yarismalara katilan sporculara hediye ve madalyalari protokol üyeleri tarafindan takdim edildi.