ZEYTİN PANELİNE ZEYTİNCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Yazdır / Tarih: 2015-05-18
Orhangazi Belediyesi Muhtarlıklar Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi ile birlikte düzenlediği panelde üreticilere zeytin hakkında önemli bilgiler verdi. Panele konuşmacı olarak Doç.Dr.Cevriye Mert ve Doç.Dr.Nabi Alper Kumral katıldılar. Belediye Başkan Yardımcıları Necmettin Şahin ve Aydın Sancar, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Kaya, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürü Özgür Evlice, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M.Gürkan Kabul, MYO Sekreteri Zeki Boz, muhtarlar, üretici kurumlarında temsilciler ve üreticiler katıldı. Yıldız Düğün Salonu’ndaki panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Şahin, Orhangazi’nin tarım ve sanayici ile Türkiye’nin en nadide yerlerinden birisi olduğunu söyledi. Gelecekte turizm alanında da öne çıkacak ilçeye dışarıdan çok sayıda yerli turist gelmesini planladıklarını ifade eden Şahin, “Buraya turizm amaçlı gelenler de ilçenin ürünlerini tanımış, tatmış olacaklar” dedi. Şahin, dünyanın en kaliteli zeytinini yetiştiren Orhangazi’nin, kivide adını duyurmaya başladığını, çilekte ise Mahmudiye ile tanındığını söylerken, “Eğitimlere önem vermeliyiz. Böylece ürünlerimizin kalitesini korur, bereketli sezonlar geçirebiliriz. Bu nedenle bu gibi programlara daha fazla katılım göstermeliyiz” dedi.
EN ÇOK ZEYTİNİ İSPANYA ÜRETİYOR
2013 yılı üretim verilerine göre dünyada en fazla zeytini 7 Milyon 875 Bin 800 ton ile İspanya’nın ürettiğini söyleyen Doç.Dr.Cevriye Mert, ikinci sırada 2 Milyon 940 Bin 545 ton üretim ile İtalya’nın bulunduğunu, üçüncü sırada ise 2 Milyon ton üretimle Yunanistan’ın yer aldığını söyledi. Mert, Türkiye’nin de 1 Milyon 676 Bin ton üretimle dünyanın en çok zeytin üreten dördüncü ülkesi olduğunu ifade ederken, ülkemizi Fas ve Tunus’un takip ettiğini söyledi. Türkiye’de en çok zeytinin Marmara bölgesinde yetiştiğini aktarırken, bölgede de en çok üretim yapan yerlerden birisinin de Orhangazi olduğunu bildirdi.
ZEYTİNİ NASIL YETİŞTİRMELİYİZ?
Mert, panelde zeytin yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Üretim ve verimliliğin artması, maliyet azaltıcı önemler alınması ve zeytinin ekolojik sorunları zeytin yetiştiriciliğinde önemli olan ana unsurlar olarak sıraladı. Zeytinde sulama, gübreleme ve budama işlemlerinin mutlaka yapılması gerektiğini belirten Mert, gübrelemeden önce mutlaka toprak ve yaprak analizi yaptırılması gerektiğini ifade etti. Budama işleminin ise her yıl düzenli olarak yapılması gerektiğini anlattı. Mert, zeytinde ana sorunların çözümü ile daha karlı zeytin yetiştiriciliği yapılacağına dikkat çekerken, sorunları şöyle sıraladı: eskimiş ve yaşlanmış olan zeytinliklerin yenilenmesi. Zeytinliklerin gübrelenmesi ve su düzeninin kurulması yönelik önlemlerin alınması. Budamaların zamanında ve tekniğe uygun olarak yapılması. Ürün yükünün fazla olduğu yıllarda mutlaka seyreltme yapılması. Olgunlaşan zeytinlerin dalında fazla bekletilmeden hasat edilmesi.
5 ZARARLIYLA MÜCADELE ETMEYEN ZEYTİN BEKLEMESİN
Doç.Dr.Nabi Alper Kumral ise zeytin zararlıları ile mücadele konusunda bilgiler verirken net konuştu. Zeytinin başlıca zararlılarının; zeytin güvesi, zeytin sineği, zeytin halkalı leke hastalığı, zeytin pamuklu biti ve zeytin kara koşnili olduğuna vurgu yapan Kumral, “Bu beş zararlıyla mücadele etmezseniz zeytin beklemeyin” dedi. 2,5 yıl boyunca Orhangazi’deki zeytin bahçelerinde yapılan incelemeden elde edilen sonuçlarla üreticilere, fotoğraflarıyla birlikte sunum yapan Kumral, üreticilerin mutlaka bilinçli hareket etmesi gerektiğini işaret etti.
Panelistler sunumlarının ardından üreticilerin sorularını yanıtladı.