Menu

ORHANGAZİ TARİHİ HAMAM

Orhangazi İlçesinde, 1330 yılından sonra Osmanlı Sultanı Orhan Bey’in yaptırdığı hamam günümüze kadar gelmiş olup camiden bugün bir eser yoktur.
 
Cami, 1922 yılında Yunanlılar tarafından yakılarak yok edilmiştir. Caminin minaresi, 1935 yılına kadar sapasağlam ayakta iken devrinin belediyesi tarafından yıktırılarak alan yapılmıştır.  
 
Geçen 1993 yılında yapılan Cumhuriyet Alanı düzenlemesinde, caminin tüm temelleri ortaya çıkarılmıştır. Cami, 17. 50 X 22. 50 metre boyutlarında olup üzeri kubbe ile örtülü olduğu saptanmıştır.
 
Yıkılan caminin hemen yanında bulunan tarihi hamam ,SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ İZLERİNİ TASIMAKTADIR. 1975 yıllarına kadar faaliyetini sürdürmekteydi. Bugün tarihsel anıt olarak tescil edilen yapıt, koruma altına alınmıştır.
 
Hamam, Devrin Padisahi Orhangazi’nin yaptirdigi külliyeye ait bir yapidir. Ancak son derece ufak bir örnektir. Isgal yillarinda büyük ölçüde tahrip olan hamam, distan yapilan onarimlarla faaliyetini sürdürmesi karsin, kötü bir görünüm sunmaktadir.
 
Oysa hamamın içi, XIV. yüzyıl yapı özellikleri içerdiği, Prof. Dr. Semavi Eyice tarafından tescil edilmiştir.
 
Üç kurnalı olan bu hamamın tamamen Selçuk ve ilk Osmanlı Mimarisi tarzında inşa edildiği uzmanlar tarafından tescil edilmiştir. Halen içinde bulunan (karşılıklı olanlar) iki kurna Orhan Bey dönemine aittir. Hamam kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olup, kuzey ve güneyindeki sivri kemerlerle ortada kare bir bölüm oluşturulmuş, üzeri pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. Bunun dışında kalan hamamın diğer bölümleri de küçük kubbelerle örtülüdür. Hamamın duvarları moloz taştan, kemerleri ve üst örtüsü tuğladan yapılmıştır.
 
Orhangazi merkezinde resmi kayıtlara göre bulunan tek tarihi yapı Hamam  Meydan düzenleme çalışmaları ile birlikte başlayacak olan restorasyon çalışmalarıyla tarihi dokusunu koruyarak tekrar ilçeye kazandırılmış olacaktır.