43. ZEYTİN FESTİVALİ HASAT ŞENLİĞİ

Yazdır / Tarih: 2021-11-09
43. ZEYTİN FESTİVALİ HASAT ŞENLİĞİ

Orhangazi 43. Zeytin Festivali etkinlikleri farklı bir format ile Zeytin Festivali Hasat Şenliği olarak kutlandı. Orhangazi Sölöz mahallesinde gerçekleşen Hasat Şenliği yaklaşık 1600 yıldır tarihi olan zeytin ağacının altında kutlandı. Zeytin Festivali Hasat Şenliği etkinlikleri renkli görüntüler oluşturuldu.

Pandemi nedeniyle festival etkinliklerinin kısıtlı olarak yapılmasından dolayı 43.Zeytin Festivali bu yıl Hasat Şenliği olarak kutlandı. Kaymakam Süleyman Özçakıcı, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül,  Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Siyasi Partilerin ilçe Başkanları, STK temsilcileri, Meslek örgütleri, Çiftçiler ve diğer davetlilerin katıldığı Hasat Şenliği Sölöz mahallesi sınırları içinde bulunan 1600 yaşında olduğu daha önce tespit edilen bir zeytin ağacının bulunduğu zeytinlikte yapıldı. Halkoyunları ekiplerinin ve protokolün zeytin bahçeleri arasında kortej eşliğinde geldikleri bahçede heyet 1600 yıllık zeytin ağacının etrafında toplandı.

İlk Hasat 4.nesile aktarıldı

Zeytin Festivali Hasat Şenliği etkinliklerinde hasat duası ile başladı ve ardından Hasat Şenliği açılışını yapmak üzere 1600 yıllık zeytin ağacında ilk hasat 84 yaşında Hüseyin Peker tarafından yapılarak oğlu Turgay Peker’e aktardı, Turgay Peker ise dedesinin ismi olan oğlu Hüseyin Peker’e ve Hüseyin Peker’de oğlu Turgay Peker’e kadar ulaştırdı. 4 nesil 1600 yıllık tarihi zeytin ağacında hasat yaptı. Orhangazi Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Zeytin Festivali Hasat Şenliğimiz zeytin toplayan tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum, böylesine tarihi bir zeytin ağacının altında hasat yapmaktan dolayı da son derece mutluyuz” dedi.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, “  Orhangazi Zeytin Festivali Hasat Şenliğini Sölöz Mahallemizde yaklaşık 1600 yıllık tarihi zeytin ağacının altında gerçekleştirdik. Bu sene farklı bir şekilde düzenlediğimiz Zeytin Festivalini Hasat Şenliğine dönüştürdük. Her geçen gün daha da farklı etkinlikler ekleyerek festivalimizi daha da tanıtıcı anlamda geliştirmek istiyoruz. Ülkemizin en kaliteli sofralık zeytini bölgemizde yetişmektedir. Bölgemizde üretilebilir ve ticareti yapılabilir ürün çeşitlerimiz her geçen gün artmaktadır. Bölgemizin ne kadar özel bir bölge olduğunun göstergesidir. Zeytin haşatımız tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Orhangazi Zeytin Festivali Hasat Şenliği kapsamında Bursaspor Basketbol takımı oyunları ve Bursa Büyükşehir Belediyespor oyuncularının katılımı ile tarihi zeytin ağacından temsili olarak toplanan 1 kilo 600 gram zeytinler Mehmetçik vakfına bağışlanmak üzere Bursaspor Basketbol Kulübü Başkanı Sezer Sezgin tarafından satın alındı.

Programda daha sonra ise çiftçiler arasında zeytin toplama yarışması düzenlendi. Yapılan yarışmaya 4 çiftçi katılırken, 10 dakikalık sürede zeytin merdiveninde sepete en fazla zeytin toplayan yarışmacılar ödüllerini aldı. Yarışmada birinciliği İbrahim Taşdelen, ikinciliği Mehmet Ali Ferik ve üçüncülüğü ise Yusuf Keskin kazandı. Hasat şenliği farklı etkinlikler ve ikramlarla son buldu.

Diğer Festivaller