6. ORHANGAZİ GEDELEK TURŞU FESTİVALİ

Yazdır / Tarih: 2019-08-31
6. ORHANGAZİ GEDELEK TURŞU FESTİVALİ

Orhangazi 6. Gedelek Turşu Festivali Orhangazi’ye bağlı Gedelek Mahallesinde büyük bir coşku ile başladı. Festival korteji ile başlayan Festival stant açılışı ve stantların gezilmesi ile devam etti. Festival kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirilirken, renkli görüntüler de yaşandı.

Orhangazi 6. Gedelek Turşu Festivali TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Süleyman Çelik, İlçe Kaymakamımız Dr.Yalçın Yılmaz, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin, Zafer Işık, TBMM divan katip üyesi ve Chp Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Hatırlı, siyasi partiler, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile yapıldı. Gedelek Mahalle meydanından Pınarbaşı Festival alanına kadar Tarihi Mehteran ekibi eşliğinde yapılan kortejin ardından alanda mehter konseri ve halkoyunları gösterileri yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez, Gedelek’te herşeyin gelecekte 10 numara olacağını belirterek, turşu festivali sayesinde mahallemizin değerini artıracağız. Festivalimize destek olan Belediye Başkanımız Bekir Aydın ve diğer tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum dedi. Daha sonra söz alan Orhangazi TSO başkanı Erol Hatırlı konuşmasında “bir kentin gıda değerine daha fazla değer katmanın coğrafi işaretten geçtiğini belirterek, biz de oda olarak bir süredir Turşu için coğrafi işaret alma çalışmalarımızı olumlu sonuçlandırdık. Festival ile Turşu üretimine ve Turşu ticaretine daha fazla değer katacağız” dedi.

Daha sonra söz alan Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın konuşmasında, “Öyle ürünler vardır ki, üretildiğinde yerin ismini bütün ülkeye hatta dünyaya tanıtır. Gedeleğimizin turşusu da bu ürünler arasındadır. Gedelek turşusu üretildiği Gedelek Mahallemizin ismini tüm Türkiye’ye duyurduğu gibi, Orhangazi’mizin tanıtımında da büyük payı olmuştur. 6.sını düzenlediğimiz “Orhangazi Gedelek Turşu Festivali,” hem turşumuzun, hem Gedeleğimizin, hem de Orhangazi’mizin tanıtımında büyük katkıda bulunmaktadır. Gedelek turşusuna değer katmak, Gedelek’i marka haline getirmek için uğraş veriyoruz” dedi. Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik ise Büyükşehir’in artık her alanda olduğunu belirterek, tarımda ve tarım ürünlerine değer katmak için bizler de her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi. Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz ise Turşu festivalinin önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, bu organizasyona emek verenlere teşekkür ediyorum. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise tarıma destek olmaya devam ettiklerini Orhangazi için önemli gıda ürünlerinin başında gelen turşu için de hem ticaretinin geliştirilmesi hem de tanıtımı için bu tür organizasyonlar çok önemli. Bu çalışmalara emek veren herkese teşekkür ediyorum dedi.

Stantlar Gezildi.

Alandaki konuşmaların ardından protokol üyeleri turşu stantlarının açılışını yaptı ve stantları gezdiler. Stantlarda 50’den fazla çeşit turşular ile ilgili stant sahiplerinden bilgi alan protokol üyelerine turşu ikramı yapıldı.

Turşu Festivalinde Nefis Yemekler Yarıştı.

Orhangazi 6.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Turşuya Yakışan Yemek Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. 11 ev hanımı çok sayıda yemek ile katıldı. Jüri üyelerinin tek tek tadarak değerlendirdiği yemek yarışmasında birinciliği Biftek Sarma ile Merve Güleç elde derken ikinciliği, Kavun Dolması ile Zeynep Dönmez, üçüncülüğü Bostan Kebabı ile Pembe Demireşik elde etti.

Festivalin en iyi stantı seçildi.

Orhangazi 6.Gedelek Turşu Festivali kapsamında en iyi stant yarışması düzenlendi.

Festival komitesi bünyesinde oluşturulan jürinin çok sayıda stant içinde yaptığı değerlendirme sonrasında dereceye giren turşu stantları belli oldu. Buna göre En Güzel Turşu Standı yarışmasının birinciliğini Oğral Turşuları, ikinciliği Onur Ece Turşuları, üçüncülüğü Kardeş Turşuları layık görüldü.

Festival Foto Maraton yarışması yapıldı.

Orhangazi 6.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Turşu konulu Foto Maraton Yarışması yapıldı. Yarışmada birbirinden özel fotoğraflar yarıştı. 21 fotoğraf sanatçısının 60 fotoğraf ile katıldığı yarışmada jüri üyeleri en iyi fotoğrafları seçti. Jürinin yaptığı değerlendirme sonrasında Fotoğraf yarışmasında birinciliği Hasan Bozbey, İkinciliği Orhan Güneş ve üçüncülüğü ise Yağmur Cizel eserleri elde etti. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.

Diğer Festivaller